De verdronken hoeksteen van het Romeinse Rijk

Vanavond, vrijdag 8 februari, vindt in het Katwijks Museum (Nederland) de voorstelling plaats van het boek Brittenburg. Verdronken hoeksteen van het Romeinse Rijk. Tegelijk kan in het museum de opening meemaken van de gelijknamige tentoonstelling die gebaseerd is op dit nieuwe door dr. Tom Buijtendorp geschreven boek.De opening gebeurt door historicus drs. Jos Wienen en is enkel toegankelijk voor genodigden. De dag nadien is het boek te koop in de winkels en kan ook de tentoonstelling worden bezocht. Dat kan tot 25 mei 2019.

De tentoonstelling geeft een beeld van de langdurige zoektocht naar het mysterieuze Brittenburg. Tom Buijtendorp geeft in zijn boek Brittenburg, verdronken hoeksteen van het Romeinse Rijk een nieuwe reconstructie van de Romeinse vestiging aan het eind van de Limes. Na eeuwenlang oudheidkundig bodemonderzoek ontstaan nieuwe inzichten voor wat betreft dit tot de verbeelding sprekende mysterie opnieuw inzicht.

Vanaf de late middeleeuwen tot het einde van de achttiende eeuw kwamen aan de kust bij Katwijk regelmatig de resten van een mysterieuze ruïne tevoorschijn die vanaf 1543 als curiosum weleens op Nederlandse kaarten werd afgebeeld. Volgens Romeinse bronnen moet hier een fort gelegen hebben op het eindpunt van de grens van het Romeinse vasteland.

Al eeuwen proberen onderzoekers deze verdronken ‘Brittenburg’ terug te vinden en te begrijpen wat het was. In 1960 werd tevergeefs twee weken lang door duikers bij Katwijk in zee gezocht. Nieuw ontdekte documenten vormden de aanleiding om in oude manuscripten en kaarten te snuffelen. Waar archeologen normaal gesproken kunnen graven in de grond, moet de Brittenburg-onderzoeker zich baseren op eeuwenoude documenten met ooggetuigenverslagen, afbeeldingen en kaarten waarop met een kruis of ‘passen tot de kerktoren’ staat aangegeven waar wat gezien is.

Na eeuwen tevergeefs speurwerk leek deze beroemdste ‘cold case’ van de Nederlandse archeologie onoplosbaar. In dit boek wordt de zaak heropend en gaat de lezer stap voor stap mee op een speurtocht aan de hand van nieuw bewijsmateriaal. Het biedt interessante resultaten die een ander licht werpen op de Brittenburg, de verdronken hoeksteen van het Romeinse Rijk.

Tom Buijtendorp (1962) is Statenlid voor Noord-Holland voor D66. Hij werkte jarenlang als journalist voor NRC Handelsblad en Quote en was werkzaam als stragetisch adviseur in het bedrijfsleven. Hij promoveerde aan de VU op een proefschrift over Forum Hadriani. Hij publiceert regelmatig over archeologie, historie en bestuur.

In 1965 verscheen over dit onderwerp het boek ‘Brittenburg – Raadsels rond een verdronken ruïne’. Deze uitgave is nog steeds te vinden in sommige tweedehandsboekenwinkels.

Brittenburg. Verdronken hoeksteen van het Romeinse Rijk
Auteur: Tom Buijtendorp
Taal: Nederlands
Uitgever: Sidestone Press
Eerste druk februari 2019
Aantal pagina’s: 200
Met illustraties
ISBN 13 9789 0889 0758 6
EAN 9789 0889 0758 6
Prijs: 24,95 euro

Meer informatie over het boek is te vinden op:
https://www.sidestone.com/books/brittenburg

Website Katwijks Museum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.