Bouw stadion AS Roma kan eindelijk beginnen

Het heeft alles bij elkaar bijna zes jaar geduurd, maar nu kan voetbalclub AS Roma eindelijk beginnen met de bouw van een nieuw stadion. Het stadsbestuur van Rome had de plannen voor het Stadio della Roma vorig jaar al goedgekeurd, maar het duurde bijzonder lang vooraleer alle formaliteiten waren afgehandeld. Een laatste technische studie van de Universiteit van Turijn werd deze week afgeleverd en daarmee zijn nu alle obstakels voorlopig van de baan. Burgemeester Virginia Raggi aarzelde niet om het goede nieuws meteen de wereld rond te sturen.

Het nieuwe stadion wordt gebouwd in de wijk Tor di Valle, op de oever van de Tiber zal plaats bieden aan 52.500 toeschouwers. Rond het stadion komen winkels en restaurants. Ook de omgeving wordt heraangelegd en de faciliteiten voor het openbaar vervoer worden uitgebreid. Het totale project zal minstens 2 miljard euro kosten, waarvan 400 miljoen euro alleen al voor het voetbalstadion. De bouw zal tenminste twee jaar duren.

AS Roma droomt al jaren van een nieuw stadion. De bouw ervan werd goedgekeurd in maart 2017 en heeft al veel vertraging opgelopen, maar dat is in Rome met grote bouwprojecten niet ongebruikelijk. De arrestatie van een aantal betrokkenen bij het dossier die ervan worden verdacht steekpenningen te hebben betaald om bepaalde formaliteiten vlugger te laten verlopen, heeft het dossier niet vooruit geholpen.

AS Roma speelt zijn thuiswedstrijden nog steeds in het Stadio Olimpico dat het sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw deelt met stadgenoot voetbalclub Lazio. Het huurcontract met het Stadio Olimpico loopt in 2020 af, dus voor het seizoen 2020-2021 zal in ieder geval nog een oplossing moeten worden gezocht.

Het nieuwe hoofdkwartier van AS Roma wordt veel meer dan alleen maar een stadion. Er komen een aantal grote winkels, restaurants, woningen, appartementen en bijhorende wegeninfrastructuur in een brede straal rond de plek waar het stadion wordt gebouwd. Het nieuwe stadion van AS Roma, één van de grootste voetbalclubs in Italië, wordt volledig gefinancierd met privékapitaal.

Clubvoorzitter James Palotta hoopt binnen twee jaar klaar te zijn met de bouw. Het ontwerp van architect Dan Meis is geïnspireerd op het Colosseum. Het stadion wordt neergezet op het terrein van de oude paardenrenbaan in de wijk Tor di Valle, in het zuidwesten van de stad. De site is gelegen bij het kruispunt van de Grande Raccordo Anulare (GRA), de ringweg rond Rome en de snelweg naar de internationale luchthaven van Fiumicino.

De architectuur is een eerbetoon aan de rijke geschiedenis van Rome. Het stadion zal worden gebouwd met de modernste technologieën en wordt opgetrokken in een indrukwekkende en veelzijdige combinatie van staal en glas met een stenen gevel die refereert aan de klassieke bogen van het Colosseum.

Het stadion mag dan wel geïnspireerd zijn op het beroemde amfitheater, die naam wordt principieel niet overgenomen omdat er nu eenmaal slechts één Colosseum is. AS Roma is op zoek naar partners die hun naam aan de toekomstige arena zouden kunnen geven. De voorlopige naam is Stadio della Roma.

Het ovaalvormige stadion zal voor grote internationale evenementen uitbreidbaar zijn met nog eens 7.500 zitplaatsen, waardoor er 60.000 toeschouwers terecht kunnen. De tribunes worden in drie lagen opgesteld. Naast het nieuwe stadion zal nog een kleinere voetbalstructuur met verschillende velden worden gebouwd, bestemd voor trainingen. Er is ook plaats voor een sportschool, een revalidatiecentrum en andere nuttige faciliteiten die direct te maken hebben met de voetbalclub.

Rond het stadion wordt een compleet AS Roma-dorp gebouwd, met veel groen, winkels (waaronder een Nike Megastore), restaurants, een fanshop, een conferentiehal en een ontspanningszone met onder meer een interactief museum. Die zullen allemaal permanent open zijn. AS Roma rekent ook buiten de wedstrijden op de komst van bezoekers, fans en toeristen.

Ook op andere vlakken zijn de raakpunten en de gelijkenissen met de oudheid groot. Zo zullen de spelers, net als de gladiatoren zo’n 2000 jaar geleden, net vóór het begin van de wedstrijd via een hydraulisch platform tot op het voetbalveld worden gebracht. Er wordt speciale aandacht besteed aan de versterking van het openbaar en privévervoer van en naar het nieuwe stadion. Er wordt onder meer gedacht aan een nieuwe busroute. Een nieuw infrastructuurplan voor de hele omgeving moet een gemakkelijke toegang verzekeren voor zowel auto’s als het openbaar vervoer.

Er komen ruime parkeervoorzieningen, ook voor fietsers. Deze laatsten zullen gebruik kunnen maken van nieuwe fietspaden. De aanleg van al die infrastructuur gaat nog eens honderden miljoenen euro kosten. Het hele project zal een enorme impact hebben op de plaatselijke werkgelegenheid en op termijn duizenden vaste jobs creëren, zowel dankzij de rechtstreekse clubactiviteiten als door de ontwikkeling van de commerciële ruimtes en het ontspanningsgedeelte in de AS Roma-zone.

De Amerikaanse architect Dan Meis (58) wordt erkend als één van ’s werelds meest vooraanstaande ontwerpers van sport-en uitgaansgelegenheden. Hij begon zijn loopbaan met grootschalige maatschappelijke en commerciële architectuur en werkte als jonge designer mee aan bekroonde kantoortorens in Chicago, New York, Duitsland en Zuid-Afrika.

Gaandeweg specialiseerde hij zich in sport- en entertainment-architectuur en ontwierp hij tal van baanbrekende faciliteiten, waaronder de Manchester Evening News Arena in England, de Saitama Arena in Japan, het Comerica Theatre in Phoenix, het Safeco Field in Seattle, het Lincoln Financial Field in Philadelphia en het Paul Brown Stadium in Cincinnati. Zijn ontwerp voor het Los Angeles Staples Center staat bekend als het grootste sportcomplex dat ooit werd gebouwd. Dan Meis heeft zijn eigen onafhankelijke studio, MEIS, en werkt vanuit zijn kantoor in Venice Beach, Californië. In 2001 verscheen hij in Time magazine als één van de ‘100 Innovators in The World of Sports’.

Ook de concurrerende voetbalclub SS Lazio overwoog een aantal jaren geleden om een nieuw stadion buiten de stadsgrenzen van Rome bouwen, maar voorlopig ontbreekt het geld dat AS Roma met de Amerikaanse clubvoorzitter wel aan boord heeft. Lazio denkt door te verhuizen naar de buitenwijken van Rome veel beter bereikbaar te zijn voor zijn fans, die veelal in de steden en dorpen rond Rome wonen, terwijl AS Roma het populairst is in de binnenstad.

Als het nieuwe Lazio-stadion er ooit komt, zal het wellicht Stadio delle Aquile worden genoemd. Lang niet alle fans en spelers van Lazio zien de bouw van een nieuw stadion zitten. Ook Lazio speelt momenteel zijn thuiswedstrijden in het Stadio Olimpico. De Romeinse club deelt dit stadion dus met AS Roma, de concurrent uit de eigen stad.

Op 9 januari 1900, op een bankje voor de Piazza della Liberta aan de Tiber, besloten de negen vrienden Luigi Bigiarelli, Giacomo Bigiarelli, Odoacre Aloisi, Arturo Balestrieri, Alceste Grifoni, Giulio Lefevre, Galileo Massa, Alberto Mesones en Enrico Venier de sportclub Società Podistica Lazio op te richten. Omdat er al een turngroep bestond met de naam Roma, kozen ze als naam voor hun club voor de regio waarin Rome zich bevindt: Lazio. Als kleuren kozen de oprichters de blauw–witte combinatie uit de Griekse nationale vlag. In eerste instantie hield de groep zich enkel bezig met marathons.

Pas twee jaar na de oprichting ontmoetten de jongens Bruto Seghettini, een speler van Racing Club de Paris, die de jonge kerels het voetbalspel leerde. Al snel verspreidde de jeugd het voetbalspel door heel Rome, en Lazio was de eerste en enige voetbalclub in de Italiaanse hoofdstad. In de aanvankelijk enkel vriendschappelijke wedstrijden was Lazio vrijwel onverslaanbaar.

In 1907 boekte de club haar eerste succes toen Lazio werd uitgenodigd op het hoog aangeschreven toernooi in Pisa, waar naast organisator Pisa ook teams uit Livorno en Lucca meededen. De drie wedstrijden die tijdens die dag werden gespeeld werden allemaal door Lazio gewonnen. Het was het begin van een roemruchte voetbalgeschiedenis.

De Associazione Sportiva Roma (AS Roma) wordt voornamelijk gevolgd door Romeinen uit het zuiden en oosten van de hoofdstad, terwijl rivaal Lazio meer aanhangers telt in de noordelijke wijken en in de rest van de provincie Lazio. De aanhang van AS Roma komt van oudsher uit arbeiderswijken, in tegenstelling tot de rijkere aanhang van Lazio. Er bestaat een enorme rivaliteit tussen AS Roma en SS Lazio. De derby’s zijn elk jaar de belangrijkste wedstrijden van het seizoen.

De clubkleuren van AS Roma zijn bordeaux-oranje en de ploeg wordt gewoon de ‘giallorossi’ (‘rood-gelen’) genoemd. Eén van de symbolen van de stad, de wolvin met Romulus en Remus, is eveneens terug te vinden in het logo van AS Roma. De wolvin staat symbool voor Rome als stad, terwijl de adelaar (gebruikt door Lazio) het Romeinse Rijk symboliseert. Geen van deze symbolen is gebruikt in het stadswapen van Rome, dit is gewoon een paarsrood schild met de gouden letters S.P.Q.R. erop. AS Roma speelt sinds 1953 in het Stadio Olimpico. Dit wordt zoals verteld gedeeld met aartsrivaal Lazio. De harde kern van de supporters zit op de tribune achter het zuidelijke doel, de zogenaamde Curva Sud.

Het stadionproject is zeer welkom in Rome, al is het vooral de combinatie van sport en beton waarvoor in Rome, en bij uitbreiding in heel Italië, veel moet wijken. Tegenstanders van het project beweerden eerder dat de geplande locatie van het stadion niet groot genoeg zou zijn om een volwaardig sportcomplex neer te zetten. Zo zou er volgens de critici onvoldoende ruimte zijn voor bijhorende faciliteiten zoals parkings, voldoende grote toegangswegen, restaurants en winkels.

Ze verwezen ook naar de lastige bouw van de hippodroom in 1958, een project dat heel wat problemen opleverde. Zo moesten er enorme betonnen palen in de grond worden geheid omdat de ondergrond van het terrein erg drassig en modderig was en vrij instabiel bleek te zijn. Dat is te verklaren doordat de locatie zich vlakbij de Tiber bevindt. Daardoor bestaat ook altijd het risico op overstromingen. Het hippodroom Tor di Valle was één van de grootste in Europa.

Niet ver hier vandaan bevindt zich ook een grote rioolwaterzuiveringsinstallatie van Acea, die op bepaalde momenten zorgt voor felle geurhinder in de omgeving. Ook dat feit was een argument in de klachtennota van de tegenstanders van het project. Al;e bezwaren werden echter weggewuifd of ongegrond bevonden nadat de opdrachtgevers enkele aanpassingen beloofden.

Geen grootschalig bouwproject in Italië zonder minstens een zweem van corruptie. In juni vorig jaar arresteerde de Italiaanse politie negen personen die worden verdacht van corruptie bij de bouw van het nieuwe stadion voor voetbalclub AS Roma. Het gaat om verschillende bekende zakenmensen en politici. In totaal werden zestien mensen geviseerd, maar niet iedereen werd opgepakt.

Bouwondernemer Luca Parnasi wordt ervan verdacht lokale politici te hebben omgekocht om op die manier enkele administratieve stappen te versnellen en te vergemakkelijken. De gearresteerde zakenlui en politici worden er tevens van beschuldigd deel uit te maken van een criminele organisatie. AS Roma zelf is als club niet betrokken bij de zaak. Tot de gearresteerden behoren naast Luca Parnasi, de eigenaar van Eurnova, het bedrijf dat het stadion zal bouwen, ook Luca Lanzalone, de president van het water- en energiebedrijf Acea (waarvan de stad Rome met 51% meerderheidsaandeelhouder is).

Ook Adrea Palozzi (Forza Italia), de voorzitter van de Regionale Raad moest een tijdje de cel in, evenals Michele Civita (Partito Democratico, de voormalige baas van de dienst Urbanisatie en Stadsplanning van de stad Rome), Paolo Ferrara, de fractieleider van de Vijfsterrenbeweging (M5S) in het Capitool, Davide Bordoni, de fractieleider van Forza Italia in het Capitool en Mauro Vaglio, de voorzitter van de balie van Rome en tevens M5S-kandidaat voor de Senaat bij de jongste verkiezingen (waar hij overigens niet verkozen werd). De meeste betrokkenen worden ervan beschuldigd aanzienlijke geldsommen (tot 25.000 euro) te hebben ontvangen voor onbestaande prestaties of, in het geval van de advocaat, opdrachten ter waarde van 100.000 euro.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.