Brutus, de nobele samenzweerder

Op 15 maart in 44 v. Chr. werd Julius Caesar vermoord. Traditioneel werd gisteren op het Forum Romanum door een aantal Romeinen een bloemenhulde gehouden. Ook de voet van het standbeeld van Caesar, aan de Via dei Fori Imperiali, werd weer bedolven onder bloemen, wensen en lauwerkransen. Het is opmerkelijk dat iemand na meer dan twintig eeuwen nog altijd op een dergelijke manier wordt herdacht.

Maar het gaat dan ook om het slachtoffer van wat vermoedelijk de beroemdste moord uit de geschiedenis is. Na talrijke boeken over Julius Caesar, is er zopas ook een biografie verschenen over Brutus, die als dader onvermijdelijk ook de bekendste moordenaar uit de geschiedenis werd.

Kathryn Tempest schetst in de biografie Brutus – de nobele samenzweerder een portret van Brutus, een bijzondere Romeinse senator. Hij was filosoof, staatsman, vredestichter en legeraanvoerder. Maar Marcus Junius Brutus is bij de meeste mensen vooral of zelfs alleen maar bekend als de moordenaar van Caesar. Brutus was controversieel en ondoorgrondelijk, ook voor zijn tijdgenoten.

Zijn rol in de moord op Julius Caesar, de minnaar van zijn moeder, was opmerkelijk. Tempest stelt in deze biografie een interessante vraag: was het fout van Brutus om zijn vriend en beschermheer te vermoorden of had hij gelijk zijn vaderlandsliefde en idealen boven zijn persoonlijke voorkeuren te stellen? Kathryn Tempest dook in het bronnenmateriaal en brengt met deze briljante biografie de imposante man tot leven.

Auteur en historica Kathryn Tempest studeerde en promoveerde aan de Universiteit van Londen in de klassieke talen. Ze is docent Romeinse geschiedenis en Latijnse literatuur aan de Universiteit van Roehampton. Tempest is gespecialiseerd in retorica, de Romeinse Republiek en Cicero.

Ze schreef inmiddels drie boeken. Brutus verscheen bij Yale University Press en is inmiddels verkocht aan zes landen. Het boek is nu ook in het Nederlands verkrijgbaar.

Kathryn Tempest en illustrator Brett Underhill geven je een korte maar duidelijke uitleg over de samenzwering tegen Julius Caesar door Brutus en andere senatoren in hun animatiefilmje dat je kan bekijken door hier te klikken.

Brutus – De nobele samenzweerder
Auteur: Kathryn Tempest
352 blz.
Afmetingen: 23,1 x 15,2 x 3,5 cm
Eerste druk: 12 maart 2019
Uitgeverij Omniboek
EAN: 9789401915069
Prijs: 30 euro

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.