Sagalassos-archeologen reconstrueren twee Byzantijnse hoofden

Een internationaal onderzoeksteam heeft op basis van goed bewaarde skeletten twee levensechte gezichtsreconstructies gemaakt van oorspronkelijke inwoners van de Romeinse stad Sagalassos. Luc Sels, de rector van de KU Leuven en archeologen Jeroen Poblome en Sam Cleymans die eveneens verbonden zijn aan de Leuvense universiteit, stellen op maandag 20 mei het eindresultaat voor en publiceren tegelijk een nieuw boek over het onderwerp.

gezichten1

Door te ontdekken hoe mensen, steden en beschavingen doorheen de jaren veranderden, krijgen we een heldere blik op onze eigen leefwereld. Van gezondheid tot eetgewoonten, van wonen tot werken en van haarmode tot begrafenispraktijken: De gezichten van Sagalassos levert een uniek inzicht in de evolutie van een van de best bewaarde antieke steden rond de Middellandse Zee.

Jeroen Poblome is als archeoloog verbonden aan het Sagalassos Archaeological Research Project. Hij is directeur van het project en gewoon hoogleraar in de klassieke archeologie aan de KU Leuven. Sam Cleymans is archeoloog en lid van het Sagalassos Archaeological Research Project. In zijn doctoraat onderzocht hij de gezondheid en levenskwaliteit van de Romeinse en Byzantijnse bevolking van Sagalassos.

In de Leuvense Universiteitsbibliotheek start vanaf 25 mei 2019 tevens een tentoonstelling met als titel De gezichten van Sagalassos. Blik op een levende stad. De expo zal een maand lopen en voor de gelegenheid worden bruikleenovereenkomsten aangegaan met het Jubelparkmuseum en het Gallo-Romeins Museum in Tongeren, Het Sagalassos Archaeological Research Project van de KU Leuven voert al vele jaren onderzoek uit in Sagalassos, een archeologische site in Zuidwest-Turkije.

gezichten2

Dertig jaar geleden al groef het Sagalassosproject de eerste menselijke skeletten op in Sagalassos. Ondertussen werden 188 skeletten vrijgelegd in 131 graven. Recent werden de opgegraven stoffelijke resten bestudeerd met archeologische, fysisch antropologische, chemische en genetische methodes om meer te weten te komen over de gezondheid en de levenskwaliteit van de inwoners van onze antieke stad. De interdisciplinaire studie van skeletten biedt immers de mogelijkheid om het leven van deze mensen tot in groot detail te reconstrueren. Daarenboven zijn gesloten grafcontexten bijzonder interessant om te achterhalen wanneer deze mensen leefden en stierven, tot welke sociale klasse of familie ze behoorden en hoe hun identiteit door hun nabestaanden in grafgebruiken werd geprojecteerd.

De resultaten van dit onderzoek naar de skeletten en begravingen van Sagalassos werden gebundeld in een tentoonstelling. Deze tentoonstelling neemt je mee doorheen het levensverhaal van een Romeinse man (tweede-vroeg derde eeuw na Chr.) en een Midden-Byzantijnse vrouw (elfde-dertiende eeuw na Chr.). Zo ontdekt de bezoeker wat de archeologen weten over hun leven, maar ook over wonen, werken en sterven in Sagalassos in deze periodes. Wat aten deze mensen zoal, hoe woonden ze, welke ziektes hadden ze en hoe werden ze na hun dood begraven: het komt allemaal aan bod in deze tentoonstelling. Hun leven wordt gebed in het landschappelijke en culturele kader van de stad en de historische regio Pisidië, waartoe Sagalassos behoorde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.