Nieuwe kamer ontdekt in Domus Aurea

Het Gouden Huis van keizer Nero, de Domus Aurea, heeft na bijna 2000 jaar een nieuwe kamer prijsgegeven. Archeologen hebben in Nero’s voormalige paleis een nieuwe en tot dusver onbekende ruimte ontdekt die de Sala della Sfinge werd gedoopt, de Zaal van de Sfinx. Opvallend is dat de meeste weelderige fresco’s in de kamer nog behoorlijk intact zijn. Ook de originele kleuren zijn nog in opvallend goede staat.

De ontdekking dateert al van eind vorig jaar maar werd tot dusver stilgehouden. De kamer is inmiddels bestudeerd en zopas werden enkele beelden vrijgegeven. Of en wanneer de kamer door het publiek kan worden bezocht is niet bekend, maar de kans dat dit gebeurt is niet erg groot. De bekendmaking van de ontdekking volgt kort na de recente opening van de Domus Transitoria, het eerste paleis van Nero op de Palatijn. De keizer verving dit paleis na de grote brand van Rome in 64 n. Chr. door de Domus Aurea.

Zoals in Rome vaak gebeurt werd de nieuwe kamer per toeval ontdekt. Archeologen zijn al lange tijd bezig met tal van restauratie- en verstevigingswerken in de Domus Aurea dat iets meer dan 150 bekende kamers telt die echter lang niet allemaal toegankelijk zijn. Nero’s voormalige praalpaleis kreeg in het recente verleden meermaals af te rekenen met instortingen en wateroverlast en zelfs de enkele kamers die tegenwoordig open zijn voor het publiek moesten de jongste jaren om veiligheidsredenen regelmatig tijdelijk worden gesloten voor bezoekers.

Tijdens een restauratie in één van de kamers (nummer 72) werd een opening in één van de muren ontdekt. Nader onderzoek bracht aan het licht dat deze toegang gaf tot een aangrenzende en tot dan onbekende nieuwe rechthoekige ruimte met een tongewelf. De kamer is versierd met fresco’s van panters, centauren, sfinxen, exotische vogels, zeedieren, mytische waterwezens, planten en takken met groene, gele, rode blaadjes, slingers van bloemen en fruit. Het gaat om talrijke elegante figuurtjes die werden aangebracht op een witte muur, verdeeld in vierkanten en omzoomd met rode of goudgele kleuren.

Een aanzienlijk gedeelte van de nieuwe kamer ligt nog steeds begraven onder tonnen zand dat er vermoedelijk al ligt sinds de tijd dat de architecten van keizer Trajanus op diens bevel bovenop het voormalige paleis van de gehate Nero een nieuw thermencomplex bouwden. De aarde kan voorlopig zeker ook niet worden afgegraven om de stabiliteit van het hele archeologische complex niet in gevaar te brengen.

Of dat in de toekomst gaat gebeuren hangt af van het beschikbare personeel en van het definitieve veiligheidsonderzoek naar de stabiliteit van het ondergrondse complex. Precies aan het veiligstellen van de structuur is de jongste jaren hard gewerkt. Vermoedelijk zal men de archeologische site niet opnieuw in gevaar brengen door te gaan graven in een onbekende kamer.

Wat er wel te zien is vertelt de archeologen alleszins al veel over deze behoorlijk grote ruimte. De architectuur sluit aan bij wat bekend is over deze periode, net als de decoraties die ook terug te vinden zijn in andere kamers uit Nero’s tijd die ontdekt zijn in en rond de Palatijn. Fresco’s die in andere ruimtes van de Domus Aurea werden ontdekt zijn vaak aangetast door eeuwenlange waterinfiltraties, maar de nu blootgelegde tekeningen verkeren zoals verteld in relatief uitstekende staat.

In de Domus Aurea zijn in het verleden al heel wat kamers blootgelegd. De huidige ruïnes zijn ongeveer 220 m lang en 70 m diep, maar het bouwwerk was in de Oudheid dus heel wat groter. De voorgevel was twaalf meter hoog. De huidige ingang – een hoog tongewelf – behoort niet tot het Domus Aurea, maar maakte deel uit van de Thermen van Trajanus, die op de fundamenten van Nero’s paleis zijn gebouwd.

De Domus Aurea is in Rome behoorlijk uniek omdat het complex pas in de vijftiende eeuw is ontdekt. Het Gouden Paleis werd zoals verteld gebouwd door keizer Nero na de grote brand van Rome 64 na Chr. Grote delen van het paleis zijn bewaard gebleven, hoewel de opvolgers van keizer Nero alle herinneringen aan Nero probeerden uit te wissen.

Na een aantal woelige jaren is de veiligheid van de Domus Aurea tegenwoordig weer gewaarborgd, vooral omdat het omliggende park volledig wordt heraangelegd. Die werkzaamheden zijn nog altijd aan de gang. De wortels van de bomen in de omgeving drongen door de plafondgewelven van een aantal kamers in het Gouden Huis en richtten vernielingen aan. Door de gaten sijpelde ook water binnen, wat voor extra problemen zorgde. Er ontstonden zelfs een paar ernstige instortingen en verzakkingen.

De herinrichting van het park is een erg drastische en vooral dure ingreep. Vrijwel alle bestaande bomen moeten wijken. De nieuwe en lichter gestructureerde tuin zal wat betreft het Gouden Huis waterdicht worden en de site niet meer kunnen beschadigen. Het gaat om een oppervlakte van ongeveer 16.000 m². De interventie voor de volledige heraanleg is geraamd op 17,5 miljoen euro. Voor de tweede fase is nog eens 15 miljoen euro nodig. Op technisch vlak moet het geheel in 2020 voltooid zijn. Rome is echter berucht om het niet halen van dergelijke deadlines.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.