De triomfboog van Gallienus

Aan de Via di San Vito, vlak naast de gelijknamige kerk, ongeveer halverwege tussen de Santa Maria Maggiore-basiliek en het Piazza Vittorio Emanuele II, vind je de minder bekende triomfboog van Gallienus (Arco di Gallieno of Arcus Gallieni).

Deze triomfboog werd in de derde eeuw opgericht ter herinnering aan keizer Gallienus (260-268) die door zijn Illyrische officieren vermoord werd. Hij was de zoon van Valerianus (253-260) die oorspronkelijk pro-christen was, maar vanaf 257 vervolgingen oplegde in het hele Romeinse Rijk, Gallienus maakte hieraan prompt een einde zodra hij zelf keizer werd.

De triomfboog werd oorspronkelijk echter niet voor de keizer gebouwd, maar diende eigenlijk als vervanging van de Porta Esquilina in de Muur van Servius Tullius (de Mura serviane), de eerste stadsmuur die rond Rome werd gebouwd. Deze stadspoort werd omstreeks 7 v. Chr. in opdracht van keizer Augustus opgetrokken en kreeg de naam van de wijk waar ze zich bevond (Esquilino).

Ze bestond oorspronkelijk uit drie bogen. De middelste hiervan is nog te zien, maar de twee kleinere poorten aan weerszijden hiervan en die bestemd waren voor voetgangers, werden in de middeleeuwen gesloopt om plaats te maken voor huizen. De boog is dus een restant van de voormalige stadspoort en werd opgetrokken door de voorts onbekende Marcus Aurelius Victor ter ere van keizer Gallienus en zijn vrouw Cornelia Salonina.

De Boog van Gallienus bestaat vandaag uit een enkele doorgang en is gebouwd met blokken travertijn. De boog is 8,9 m hoog, 7,3 m reed en 3,5 m diep. De boog wordt gesierd door pilasters in de Korinthische orde. De architraaf is voorzien van de gedeeltelijk bewaard gebleven inscriptie die de keizer eert. De oude inscriptie uit de tijd van keizer Augustus werd weggehakt, waarna dunne platen marmer op de architraaf werden aangebracht waarin een nieuwe inscriptie werd gebeiteld. Vlakbij de Boog van Gallienus bevindt zich de kleine Fontana dei Monti.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.