Exitpolls: Lega verdubbelt aantal stemmen

In Italië zijn de stembureaus pas om 23 uur dichtgegaan. Kort nadien volgden de eerste exitpolls (dus nog geen definitieve uitslagen). Daaruit blijkt echter dat de uiterst rechtse Lega als grote winnaar uit de bus komt. De partij van Matteo Salvini zou 27 tot 30 procent van de stemmen halen. Bij de parlementsverkiezingen van maart vorig jaar was de Lega nog gestrand op 17 procent.

De Vijfsterrenbeweging, de regeringspartner van de Lega, strandt volgens de exitpolls op 20 tot 23 procent. Bij de nationale stembusslag van 2018 wist de partij van Luigi Di Maio nog zowat een derde van de kiezers te verleiden. De Vijfsterrenbeweging moet wellicht de centrumlinkse Democratische Partij voor zich dulden (21,5 tot 24,5 procent). Forza Italia van ex-premier Silvio Berlusconi zou stranden op 9 tot 11 procent.

De voornaamste vraag is of de Europese verkiezingsuitslag tot verschuivingen op het nationale niveau leidt. Salvini staat in eigen rangen al langer onder druk om het verstandshuwelijk met de Vijfsterrenbeweging op te blazen en nieuwe nationale verkiezingen uit te lokken. (Bron: De Tijd)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.