Grote tentoonstelling over Rafaël op komst in Rome

De Romeinse tentoonstellingskalender voor dit najaar staat stilaan op punt. In Rome zijn altijd wel zestig tot zeventig grote en minder grote tentoonstellingen aan de gang, maar de beste expo’s concentreren zich meestal in de voorjaars- en najaarsperiode.

Het is onbegonnen werk om een overzicht te geven van alle geplande tentoonstellingen in Rome. Daarom zetten we er hierna alvast enkele in de kijker waarvan we denken dat die wellicht de moeite waard zullen zijn. Al blijft ook dat altijd afwachten tot na de opening. Bovendien is het meestal wachten tot vlak vóór de start van de expo om te weten wat er precies zal worden getoond.

De hierna vermelde data liggen in principe vast, maar we geven ze toch onder voorbehoud. In Rome durft men soms de tentoonstellingsagenda op het laatste nippertje toch nog te wijzigen. Op de belangrijkste expo’s, zoals deze over de kunstschilder Rafaël, komen we later uiteraard nog uitgebreid terug.

Colori degli Etruschi. Tesori di terracotta

In de Centrale Montemartini is reeds op 27 juni de tentoonstelling ‘Colori degli Etruschi. Tesori di terracotta’ begonnen. Ze zal te zien zijn tot 2 februari 2020.

Picasso 1953 – 1973

In de Galleria Nazionale d’Arte Moderna e Contemporanea (GNAM) kunnen we van 6 september tot 29 december 2019 terecht voor een tentoonstelling met werk van Picasso uit de laatste twintig jaren vóór zijn dood in 1973.

Er is ook een nieuwe tentoonstelling over de Franse Impressionisten op komst, vermoedelijk in het Vittoriano. De datum ligt nog niet vast.

Pompei e Santorini

In de Scuderie del Quirinale begint op 11 oktober 2019 een nieuwe en vermoedelijk interessante tentoonstelling met als titel ‘Eruzioni: Pompei e Santorini’. Deze expo loopt loopt tot 6 januari 2020 en handelt over de gevolgen en gelijkenissen van twee historische en beruchte vulkaanuitbarstingen.

Er is de eruptie van de Vesuvius in de oudheid waarbij onder meer Pompeï werd verwoest. Maar ook op de eilandengroep Santorini was er in de tijd van de Minoïsche beschaving een enorme vulkaanuitbarsting. Daarbij werd zoveel lava uitgespuwd dat de oude stad Akrotiri onder 50 m puimsteen verdween. Ook recenter waren er in Santorini nog uitbarstingen.

Raffaello

In dezelfde Scuderie del Quirinale is volgend voorjaar, in principe vanaf 5 maart 2020 tot 2 juni 2020, de grote overzichtstentoonstelling Raffaello te zien. Dat wordt in Rome wellicht één van de belangrijkste tentoonstellingen van het jaar. Ze wordt opgezet naar aanleiding van de 500ste verjaardag van het overlijden van de beroemde kunstschilder uit Urbino.

Raffaello (of Rafaël) Sanzio (1483-1520) is één van de belangrijkste Italiaanse schilders en wordt door velen zelfs beschouwd als één van de grootste kunstenaars aller tijden. Zijn werk markeerde een essentieel pad voor alle volgende schilders en was van vitaal belang voor de ontwikkeling van de artistieke taal van de daaropvolgende eeuwen.

Canova

Van 9 oktober 2019 tot 20 maart 2020 pakt het Palazzo Braschi Museo di Roma uit met een tentoonstelling over de Italiaanse beeldhouwer en schilder Antonio Canova. Zijn bekendste werken omvatten Amor en Psyche, Theseus op de Minotaurus, Adonis en Venus, Hebe, De drie Graziën, het grafmonument van Maria Christina van Oostenrijk en het fantastische beeld van Paolina Borghese-Bonaparte als Venus Victrix.

Leonardo a Roma. Influenze ed eredità

Nog altijd in het kader van het Leonardo da Vinci-jaar, begint op 3 oktober 2019 de tentoonstelling Leonardo a Roma. Influenze ed eredità. Ze zal te zien zijn in de Villa Farnesina tot 12 januari 2020 . Ze kan interessant zijn omdat het thema van de expo gericht is op de invloeden die de kunstenaar en zijn assistenten ondergingen in Rome en die ze na verloop van tijd zelf ook uitoefenden op de stad. Leonardo da Vinci verbleef tussen 1513 en 1517 in Rome en het Vaticaan.

De tentoonstelling gaat tevens in op Leonardo’s relatie met Raffaello Sanzio tijdens zijn verblijf in Rome en hun wederzijdse invloeden. In de rand van de tentoonstelling worden nog andere projecten gelanceerd. Zo komt er een digitale en futuristische reconstructies van Leonardo’s volledige oeuvre. De werkplaats van Leonardo zal tot in het kleinste detail worden gereconstrueerd. Er zijn tevens lezingen, workshops en nationale en internationale conferenties met verschillende thema’s.

Leonardo a Roma in Villa Farnesina wordt gefinancierd door het nationale comité dat werd opgericht om de evenementen te begeleiden die in heel Italië worden georganiseerd om de 500ste verjaardag van het overlijden van Leonardo da Vinci te gedenken. Ze wordt gerealiseerd door de Accademia Nazionale dei Lincei en de Fondazione Primoli.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.