Nieuw ondergronds gedeelte in Thermen van Caracalla tijdelijk open voor publiek

Een nieuw gedeelte van de ondergrondse gangen van de Thermen van Caracalla is tijdelijk geopend voor het publiek. Je kan het bezoeken tot 29 september. Het publiek kan er kennismaken met de tentoonstelling ‘Plessi a Caracalla. Il segreto del tempo’. Fabrizio Plessi is een hedendaagse kunstenaar en een pionier van videokunst. Hij maakte voor het ondergrondse gedeelte van het thermencomplex een visuele voorstelling die een hulde brengt aan Rome en haar geschiedenis.

Het nieuw geopende keldergedeelte strekt zich uit over een lengte van zowat 200 m en werd recent volledig gerestaureerd. Het gaat om het gedeelte onder de exedra van het calidarium, destijds het kloppende hart van de thermen en een uniek voorbeeld van het hoogtechnologische niveau dat de Romeinen toen al hadden bereikt.

plessi (2)

De twaalf video-installaties van Plessi en de tentoonstelling samengesteld door Alberto Fiz, richten zich op klassieke thema’s zoals water en vuur om vervolgens ook de geschiedenis van de badinrichting en de figuur van keizer Caracalla te tonen. De ovens en het vernuftige watertransportsysteem dat ooit draaiende werd gehouden door duizenden slaven treden in dialoog met de levensgrote videoinstallaties.

De oorspronkelijke structuren, omringd door de duisternis, worden benadrukt door videobeelden die verwijzen naar de Romeinse architectuur, terwijl zuilen materialiseren en weer smelten, het hoofd van keizer Caracalla transformeert in een zeegezicht bedekt een wolk van rook. Het is meteen ook een hulde aan etser-graveur Piranesi.

plessi (1)

De ruïnes van de Thermen van Caracalla behoren tot de meest indrukwekkende restanten van de Romeinse oudheid. Het complex geeft een idee van de grandeur waarmee de keizers zich in de oudheid omringden. Deze thermen, die waren uitgebouwd over twee verdiepingen en drie ondergrondse niveaus, zijn bovendien een schitterend voorbeeld van de Romeinse bouwkunst en het technische vernuft waarover de Romeinen destijds beschikten.

In het ondergrondse gedeelte kom je terecht in de labyrintische gangen, de tunnels die werden gebruikt door slaven die ondergronds tonnen hout moesten verbranden in grote ovens om het water te verwarmen dat naar het caldarium moest vloeien. Eveneens in de ondergrond bevindt zich een Mithrasheiligdom met de fossa sanguinis. Dit ondergrondse gedeelte vormde in feite het ingenieuze en technologische hart van de Thermen van Caracalla en is vele eeuwen lang ongezien gebleven. De Mithrastempel werd ongeveer honderd jaar geleden ontdekt en was tot voor enkele jaren alleen maar beschikbaar en toegankelijk voor wetenschappers.

plessi (3)

Er werd 360.000 euro uitgetrokken om de ruimte volledig te restaureren. Ook de 2,5 m diepe fossa sanguinis, een vierkante put waarin tijdens initiatierites (vermoedelijk) de ingewijden werden neergelaten om te baden in het bloed van een geofferde stier hoort daarbij.

Het mithraïsme was een mysterie-cultus die in heel het Romeinse rijk werd beoefend vanaf ongeveer de eerste tot de vijfde eeuw na Christus. Het was een geheimzinnige, geritualiseerde cultus die niet gebaseerd was op heilige geschriften, zoals het jodendom en het christendom dat wel waren. Daardoor is er niet zoveel bekend over deze godsdienst. De aanhangers vereerden de god Mithras, gebaseerd op de Oud-Perzische god Mithra.

De cultus was vooral populair bij de Romeinse soldaten. Alleen mannen mochten lid worden. Na een initiatierite werden ze ingewijd in de geheimen van het geloof. In de periode na 300 na Chr. begon door de opkomst van het christendom in Rome het mithraïsme geleidelijk af te zwakken, al bleef het nog lange tijd een belangrijke godsdienst in het West- en Oost-Romeinse Rijk.

Het Mithraeum in de Thermen van Caracalla doet denken aan een grot, weliswaar duidelijk door mensen vervaardigd en uitgegraven. Sporen van fresco’s versieren de nissen in de wanden. Voor zover we weten is dit het grootste Mithrasheiligdom in Rome.

Praktische informatie Plessi a Caracalla – Il segreto di tempo

Praktische informatie – Sotterranei e Mitreo delle Terme di Caracalla

Praktische informatie – Terme di Caracalla

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.