Het Egyptische Museum in Rome

Wie in Rome wil kennismaken met een fantastische verzameling artefacten en kunstvoorwerpen uit het oude Egypte kan natuurlijk terecht in het Museo Gregoriano Egizio, zeg maar de Egyptische afdeling van de Vaticaanse Musea. Veel minder bekend in Rome is het Museo Egizio Roma. Niet soveel mensen weten dat je naast de collectie in Vaticaanstad, ook op het grondgebied van Rome een Egyptisch museum aantreft. Het 220 m² grote museum bevindt zich aan de rand van het park Villa Borghese in de Egyptische Academie en is bovendien gratis te bezoeken.

Een centraal deel van de permanente tentoonstelling in het museum is gewijd aan de ontdekking van het graf van Toetanchamon, met replica’s van de prachtigste funeraire voorwerpen van de farao, zoals het gouden gezichtsmasker en de gouden sarcofaag, de albasten kist en één van zijn strijdwagens. Maar niet alles in het museum is namaak.

De ongeveer tweehonderd tentoongestelde voorwerpen in het Museo Egizio Roma behoren tot de meest gewaardeerde antiquiteiten van Egypte en omvatten onder meer ook nog een levensgroot beeld van de farao Chefren (Chafra) uit de vierde dynastie, een enorm boek met goudversierde pagina’s, de sfinx van Thoetmosis en een gelakte sarcofaag. Chefren was de zoon van Cheops. In het museum vind je ook nog de fraaie kist van een mummie en een lang uitgerolde papyrusrol uit 1500 v. Chr. in vrijwel perfecte staat.

Het museum bevindt zich in de kelder van het gebouw en de omgeving is eerder schaars verlicht. Dat draagt bij tot het mysterieuze gevoel dat artefacten van het oude Egypte vaak oproepen. De talrijke onschatbare voorwerpen die worden tentoongesteld werden gekozen uit verschillende Egyptische musea, waaronder het bekende Egyptische museum van Caïro. De collectie is gratis te bezoeken van maandag tot vrijdag van 10 tot 17 uur. De modaliteiten voor het bezoek vind je op de website van de Academie.

De Accademia D’Egitto werd in november 2010 na een grondige verbouwing die meer dan twee jaar had geduurd opnieuw geopend. De officiële opening gebeurde door de toenmalige Egyptische president Hosni Moebarak en de Italiaanse premier Silvio Berlusconi. Al meteen werd duidelijk dat er geen kosten waren gespaard voor de bouw van de luxueuze nieuwe versie van de Egyptische Academie in Rome.

Het gebouw onderging een grondige transformatie. De vroegere grauwe en grijze buitenkant werd vervangen door een indrukwekkende en mooie gevel van bruin getint glas en zacht okerkleurig travertijn. Hoewel het voor de overgrote meerderheid van de bezoekers onleesbaar zal zijn, werd op het front van de Academie een tekst in hiërogliefen aangebracht. Het zijn instructies die een Egyptische wijsgeer uit 2600 v. Chr. aan zijn zoon gaf. Vrij vertaald staat er: ‘Wees niet trots op je kennis: raadpleeg de onwetende zoals je de wijze zou doen’.

Elke kamer in het gebouw werd volledig opnieuw ontworpen en het hele interieur werd vernieuwd. De bedoeling was het antieke Egyptische erfgoed te combineren met modernisme. Zo vind je aan de muren in de Academie ook hedendaags werk van de beste Eyptische kunstenaars. De ultramoderne faciliteiten omvatten een hightech bibliotheek met tienduizend boeken, een restaurant, een bioscoop annex theater met tweehonderd zitplaatsen, tien kunstenaarsstudio’s en een galerij met belangrijke Egyptische schilderijen uit de periode 1940 en 1950. Op de eerste verdieping bevindt zich een selectie replica’s van oude Egyptische beelden die hier destijds werden geplaatst in opdracht van de Egyptische koning Farouk I die in Rome in ballingschap leefde en in 1965 stierf.

Net als soortgelijke instituten uit andere landen is het hoofddoel van de Egyptische Academie de promotie van de eigen nationale cultuur in Italië. De Academie verwelkomt jaarlijks ook een aantal Egyptische studenten kunstgeschiedenis die in het instituut maximum twee jaar mogen verblijven. Gedurende het hele jaar vinden hier allerlei artistieke evenementen plaats, waaronder hedendaagse Egyptische kunsttentoonstellingen, lezingen, vertoningen van Egyptische films en theaterproducties.

De geschiedenis van de Accademia D’Egitto begint in 1924, toen de gevierde Egyptische expressionistische schilder Ragheb Ayad (1892-1982) vanuit Rome een brief schreef aan de regering in Caïro. De brief luidde als volgt:

“Er zijn academies in Rome die studenten in de kunstwetenschappen verwelkomen om hun studies te ondersteunen; deze academies zijn ondergebracht in grote gebouwen met studio’s voor elke kunstvorm, en alle uitgaven ter ondersteuning van de instelling worden volledig gesubsidieerd door de overheid. Aan het einde van het jaar is er een tentoonstelling voor de kunstenaars van elke academie om hun werk te tonen aan het publiek. Deze tentoonstelling wordt geopend door de koning van Italië en zijn ministers. Daarom vraag ik u om na te gaan of de stichting van een soortgelijke instelling voor ons land in Rome mogelijk is, dit met de bedoeling om Egyptische kunstenaars te huisvesten die na hun studies in ons thuisland hun kennis van kunst in Rome verder willen ontwikkelen”.

De brief van Ayad raakte een gevoelige snaar bij de Egyptische regering die al vrij snel daarna een decreet opstelde dat de oprichting van de academie mogelijk maakte. In 1929 werden twee architecten, twee beeldhouwers en schilder Ragheb Ayad de eerste kunstenaars die in de nieuwe residentie van de pas opgerichte Academie zouden verblijven. Een aanzienlijk deel van hun uitgaven werd gefinancierd door prins Youssef Kamal die in 1908 de school voor Schone Kunsten in Caïro had opgericht.

De Accademia D’Egitto in Rome was oorspronkelijk gehuisvest in het Casina dell’Orologio op Piazza di Siena in het park Villa Borghese, vooraleer ze werd overgebracht naar de Colle Oppio, vlakbij het Colosseum. Dertig jaar later werd een nieuwbouw opgetrokken op een stuk grond aan de Via Omero dat door Italië aan Egypte werd geschonken. De Eyptenaren kregen als buren de British School in Rome en de Academia Belgica. In januari 1966 opende de nieuwe Egyptische Academie haar deuren.

Ter nagedachtenis aan dit evenement vernoemde de Italiaanse overheid een nabijgelegen plein in Villa Borghese naar de grote Egyptische dichter Ahmed Shawqi (1868-1932). De Egyptische regering was erg blij met dit gebaar en schonk op haar beurt een groot bronzen standbeeld van Shawqi aan Rome. Het beeld werd gemaakt door Gamal El-Sagini en bevindt zich tot vandaag op het plein.

Accademia d’Egitto di Belle Arti – Museo Egizio di Roma
VI a Omero 4, Rome
Tel. (+39) 06 320 1896
Tel. (+39) 06 320 1907
info@accademiaegitto.it
Klik hier voor de website

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.