Schrijver Andrea Camilleri (93) overleden in Rome

De Italiaanse schrijver en regisseur Andrea Camilleri is woensdag op 93-jarige leeftijd in Rome overleden. Hij is vooral bekend dankzij zijn veelgelezen thrillers met inspecteur Salvo Montalbano in de hoofdrol. De in Sicilië geboren auteur was half juni in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen na problemen met de bloedsomloop en een ademstilstand. Andrea Camilleri wordt beschouwd als een van meest kritische maar ook geestigste auteurs van het land; sommigen omschreven hem weleens als het geweten van Italië. Ook in zijn detectives wist hij altijd de vinger te leggen op gevoelige kwesties zoals corruptie of georganiseerde misdaad.

Hij schreef meer dan honderd boeken, maar brak pas op 69-jarige leeftijd echt door met zijn Montalbano-detectives. Tot zijn dood zou hij in 24 jaar 27 romans en een aantal bundels korte verhalen schrijven over de creatief vloekende speurneus die tussen copieuze lunches en knetterende ruzies met zijn vriendin door tragische misdaden oplost en de georganiseerde misdaad op zijn eiland aanpakt. “Wat zijn werk zo aantrekkelijk maakt, is de combinatie van literaire eruditie, het vileine en sarcastische portret van fascisme en corruptie in het Italië van Berlusconi en de platte humor. De verhalen zijn adembenemend spannend, onderhuids verontrustend en zitten boordevol eten en seks”, schrijft De Volkskrant in een mooi portret.

De detectiveverhalen werden voor het eerst in 1994 in Italië uitgegeven maar worden vandaag wereldwijd verspreid in 32 talen, waaronder het Nederlands. Camilleri verkocht reeds meer dan 30 miljoen boeken. De vorm van water (La forma dell’acqua)  was zijn debuut in 1994. Daarna volgden in een verschroeiend tempo vele andere romans, zoals De hond van terracotta (1996), De gestolen twaalfuurtjes (1996) en De stem van de viool (1997) om slechts enkele titels te vermelden.

De voorlopig laatste uitgave is Net van bescherming (La rete di protezione) uit 2017. De meeste Montalbano-titels zijn ook door de openbare zender RAI bewerkt tot een nationaal en internationaal succesvolle televisiereeks. Ook de BBC verfilmde een aantal episodes. Zijn dood heeft in Italië tot bedroefde reacties geleid van schrijvende en filmende collega’s, maar ook van de Italiaanse president Sergio Mattarella, nochtans een politicus en een beroepsgroep die er in de boeken van Camilleri  doorgaans flink van langs krijgt.

Het allerlaatste Montalbano-boek – dat volgens Italiaanse bronnen Riccardino gaat heten – ligt al jaren in een kluis bij de uitgever. Camilleri wilde niet dat de detective na zijn dood doorleeft en staat erop dat hij persoonlijk een eind maakt aan diens carrière.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.