Premier Giuseppe Conte biedt ontslag regering aan bij president Mattarella

De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft president Sergio Mattarella het ontslag van de regering aangeboden. Volgens Conte  werd na de Senaatsvergadering van deze namiddag duidelijk dat er een einde gekomen is aan de coalitie tussen de Vijfsterrenbeweging (M5S) en Lega. Het is een scenario dat er zat aan te komen. De regeringscrisis werd ingeluid door Lega-leider Matteo Salvini die nieuwe verkiezingen wil afdwingen. Salvini is ervan overtuigd dat zijn stijgende populariteit hem als premier aan de macht zal brengen.

Premier Conte beschuldigde Salvini ervan zijn persoonlijke en partijbelangen boven die van het land te stellen. Hij waarschuwde dat diens poging de regering omver te werpen de economie kan schaden. De partijloze premier sprak vandaag het parlement toe over de politieke beroering die door Salvini werd ontketend en verweet hem zijn groeiende populariteit in de peilingen te willen verzilveren via vervroegde verkiezingen. Geplande hervormingen kunnen daardoor in gevaar komen, zei Conte. Lega-leider en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini bestempelde zijn coalitiepartner MoVimento 5 Stelle de jongste weken voortdurend als een obstakel in de regeringscoalitie. Hij trok daarmee feitelijk de stekker uit de alliantie die al van bij de aanvang onwaarschijnlijke dimensies had.

Het is nu aan president Mattarella om te beslissen of er nieuwe verkiezingen komen, dan wel een nieuwe coalitie te smeden. De meeste partijen hebben er geen belang bij om opnieuw de confrontatie met de kiezer aan te gaan. De president zou bij de betrokkenen ook een consultatieronde kunnen afdwingen om na te gaan of een nieuwe regering gevormd kan worden. Er zou een overgangsregering van technocraten in het zadel kunnen worden gehesen, iets wat in het recente verleden al vaker gebeurde.

Italië kan zich momenteel eigenlijk niet permitteren om geen regering te hebben. Er moet een begroting voor 2020 worden opgesteld, er moet worden voorkomen dat de Italianen volgend jaar een btw-verhoging te slikken krijgen en er moeten maatregelen worden uitgewerkt om de economie te reanimeren. Als ook president Mattarella beslist dat geen enkele regering nog levensvatbaar is, moeten in ieder geval tussen 45 en 70 dagen na de ontbinding van het parlement nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Zowel 27 oktober als 3 november zijn al genoemd als mogelijke data, al is dat dus nog voorbarig.

De Vijfsterrenbeweging, bij de parlementsverkiezingen in maart 2018 nog de grote winnaar, verliest volgens de peilingen bij een nieuwe stembusslag de helft van haar kiezers. Het centrumrechtse Forza Italia van ex-premier Silvio Berlusconi dreigt zelfs helemaal fijngemalen te worden door Salvini’s Lega, die in omvang zou verdubbelen in vergelijking met anderhalf jaar geleden en zelfs de volstrekte meerderheid zou kunnen halen. Ook bij de centrumlinkse Partito Democratico (PD) gruwen heel wat parlementsleden van een vervroegde electorale race omdat ze weten dat de nieuwe partijvoorzitter, Nicola Zingaretti, hen geen plek op de kieslijst zal geven. Het gaat om vertrouwelingen van zijn grote rivaal in eigen rangen, de voormalige premier Matteo Renzi.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.