Groen licht voor regering-Conte II

Italië krijgt een nieuwe regering die wordt gevormd door de sociaaldemocratische Partito Democratico (PD) en de populistische Vijfsterrenbeweging (M5S). Die zekerheid is er nadat de leden van deze laatste partij online de nieuwe samenwerking goedkeurden. Van de 79.634 leden die aan de stemming deelnamen, stemde 79,3% vóór de coalitie. Ironisch is dat de Vijfsterrenbeweging een tiental jaren geleden werd opgericht uit onvrede met het beleid van de Partito Democratico. Beide partijen waren jarenlang de grootste politieke vijanden.

De toekomstige premier Giuseppe Conte stelde vandaag zijn 26 punten tellende regeerakkoord voor en zal woensdag een lijst van mogelijke ministers voorleggen aan president Sergio Mattarella, waarna het nieuwe kabinet waarschijnlijk donderdag al wordt ingezworen.

Matteo Salvini (Lega) verhuist naar de oppositiebanken. Hij heeft zijn aanhangers opgeroepen om op 19 oktober een grote betoging te houden in Rome. Als de nieuwe coalitie tussen de twee voormalige aartsrivalen het niet lang volhoudt (zoals Salvini hoopt) volgen onvermijdelijk nieuwe verkiezingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.