Nieuwe verlichting voor Castel Sant’Angelo en Engelenbrug

Het populaire Castel Sant’Angelo (de Engelenburcht) in Rome kreeg zopas een nieuwe buitenverlichting. Het imposante complex, het voormalige mausoleum van keizer Hadrianus, oogt nu ’s avonds nog indrukwekkender. De nutsmaatschappij ACEA (Azienda Comunale Elettricità e Acque) plaatste 220 nieuwe projectoren op strategische plaatsen. De aanpassing van het elektrische systeem en de vervanging van de verlichting duurde slechts zeven dagen en dat moet een record zijn in Rome. Ook de tegenoverliggende Ponte Sant’Angelo (Engelenbrug) kreeg nieuwe en aangepaste verlichting die de replica’s van Bernini’s beelden op de brug ’s avonds beter weergeven. Ook het park rond de Engelenburcht kreeg nieuwe verlichtingspots.

Het Museo Nazionale di Castel Sant’Angelo of de Engelenburcht, is één van de drukst bezochte musea in Italië en staat momenteel met meer dan 1,2 miljoen bezoekers per jaar op de vijfde plaats. De geschiedenis van het gebouw is indrukwekkend en vertrekt van een mausoleum uit de Romeinse oudheid dat vervolgens evolueerde naar een vesting, een versterkt fort, een pauselijke residentie en een gevangenis.

Als we de Engelenburcht vandaag zien is het moeilijk te geloven dat dit oorspronkelijk enkel maar een (weliswaar indrukwekkend) mausoleum was dat keizer Hadrianus voor zichzelf en zijn opvolgers te Rome aan de Tiber liet bouwen (135-139). Keizer Aurelianus incorporeerde het in 271 als versterkt bruggenhoofd in de stadsmuur. In de middeleeuwen was het een versterkte burcht van de pausen. Onder paus Sixtus V (1585-1590) werd het complex verfraaid. Ook andere pausen zorgden voor meer comfort en luxe in hun tijdelijke residentie.

Helemaal bovenaan bevindt zich een bronzen figuur van de aartsengel Michaël van de in Gent geboren Pieter-Antoon Verschaffelt (1748-1752). Vandaag is de burcht in gebruik als museum (met onder andere schilderijen uit de periode van de veertiende tot de achttiende eeuw, een collectie antieke wapens en natuurlijk de fraaie pauselijke salons. Regelmatig worden hier ook interessante tentoonstellingen, evenementen en concerten georganiseerd. Bovenaan vind je een bar en kan je genieten van een prachtig uitzicht over heel Rome en Vaticaanstad.

Samen met je bezoek aan de burcht kan je desgewenst ook nog een bezoek brengen aan onder meer de Passetto di Borgo, de ‘geheime’ verbinding tussen Vaticaanstad en de Engelenburcht, waarlangs de pausen zich bij een belegering van het Vaticaan in veiligheid konden brengen. Paus Clemens VII verbleef zelfs zeven maanden in de Engelenburcht tijdens de woelige periode rond de plundering van Rome (Il Sacco di Roma) op 6 mei 1527.

Het Castel Sant’Angelo of de Engelenburcht, het voormalige mausoleum van keizer Hadrianus, introduceerde vorig jaar multimedia en nieuwe technologieën om de ervaring voor de bezoekers nog boeiender te maken. Ook de bezoekersroute werd toen aangepast. Een app (Android en iOS) die beschikbaar is in zeven talen (Italiaans, Engels, Spaans, Frans, Duits, Japans en Chinees) begeleidt de bezoekers tijdens hun wandeling doorheen het gebouw. De app kan bij de aankoop van het toegangsticket worden gedownload.

Het hele museum is ook voorzien van wi-fi. Dat maakt het gemakkelijker om het enorme complex individueel te bezoeken, want de structuur van de Engelenburcht kan op de argeloze bezoeker soms weleens overkomen als een ware doolhof. Op talrijke plaatsen, in kunstwerken, in de vele gangen, de loopbruggen en de balkons, werden speciale sensoren ingebouwd, onzichtbaar voor het publiek, die de bezoekers via wi-fi extra informatie bieden. Deze zogenaamde eBeacons volgen de bezoeker op zijn of haar route doorheen de Engelenburcht en verstrekken waar nodig bijkomende audiovisuele informatie.

Museo Nazionale di Castel Sant’Angelo
Lungotevere Castello 50, Rome

Meer berichten over Castel Sant’Angelo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.