Premier Conte presenteert regeringsploeg aan president Mattarella

Premier Giuseppe Conte heeft vandaag in Palazzo Quirinale in Rome aan president Sergio Mattarella zijn lijstje met nieuwe ministers gepresenteerd. De nieuwe Italiaanse regeringsleden leggen morgenvoormiddag de eed af. Om de meerderheid wat comfortabeler te maken heeft premier Giuseppe Conte er uiteindelijk ook de kleine linkse partij LeU (Liberi e Uguali) bijgehaald. De komende dagen moet de nieuwe ploeg immers nog het vertrouwen krijgen van zowel de Kamer als de Senaat. Dat lijkt een formaliteit, al is de meerderheid in de Senaat niet erg groot. Met Conte-II start de 66ste Italiaanse regering in 73 jaar.

Er zijn in totaal 21 ministers, hun gemiddelde leeftijd is 37, de laagste ooit in een Italiaanse regering. De nieuwe ploeg is links en pro-Europa en lijkt daarmee in niets op het team van Conte-I. In het kabinet zijn er zeven vrouwen, tien leden van de Vijfsterrenbeweging, negen van de PD, één vertegenwoordiger van de LeU en één technocraat. De Vijfsterrenbeweging (M5S) moet postjes inleveren tegenover de vorige regering, hoewel ze heel wat meer zetels in het parlement heeft dan de Partito Democratico (PD). Toch krijgt M5S dus slechts één ministerportefeuille méér dan de PD. Er werd ook een nieuw ministerie in het leven geroepen, namelijk dat van Innovatie.

Roberto Gualtieri (PD) wordt minister van Economie en Financiën, een belangrijke post omdat hij zowel de Italiaanse begroting moet klaarstomen en vooral Europa tevreden houden. Dat laatste zal wellicht wel meevallen, want Gualtieri is een ervaren en gerespecteerd Europees parlementslid. Met hem aan boord zal Italië nog niet meteen vertrekken uit de eurozone, al zal de nieuwe minister vermoedelijk wel pleiten voor een versoepeling van de Europese begrotingsregels. In de vorige regering was de hoogleraar Economisch Beleid Giovanni Tria verantwoordelijk voor Economie en Financiën.

Luigi Di Maio, de leider van de Vijfsterrenbeweging krijgt de portefeuille van Buitenlandse Zaken. Di Maio was samen met Matteo Salvini, die nu naar de oppositiebanken verwezen is, vicepremier in de vorige regering en stond tevens aan het hoofd van het Ministerie van Economische Ontwikkeling en Arbeid. De opvolger van Salvini als minister van Binnenlandse Zaken wordt Luciana Lamorgese, een ambtenaar zonder politieke achtergrond en de enige technocrate in de regering.

Lorenzo Guerini, eveneens van de Partito Democratico, krijgt Defensie. Hij volgt Elisabetta Trenta op. De post van minister van Industrie gaat naar Stefano Patuanelli van de Vijfsterrenbeweging die vorig jaar voor de eerste keer tot parlementslid werd verkozen en toen nog werkte als bouwingenieur. Teresa Bellanova (PD) wordt minister van Landbouw, Lorenzo Fioramonti (Vijfsterrenbeweging) krijgt Onderwijs en Sergio Costa (Vijsterrenbeweging) wordt de nieuwe minister van Milieu.

Los van de regeringsvorming zal de voormalige premier Paolo Gentiloni (64) worden voorgedragen als de nieuwe Europees Commissaris voor Italië. Dat kon niet gebeuren vooraleer de nieuwe regering in de startblokken stond. Italië was het laatste land dat nog een kandidaat naar voor moest schuiven. De leden en hun bevoegdheden in de nieuwe Europese Commissie worden op dinsdag 10 september voorgesteld door voorzitster Ursula von der Leyen. Gentiloni wordt genoemd als eurocommissaris voor Economie, Begroting of Financiën.

Eén reactie to “Premier Conte presenteert regeringsploeg aan president Mattarella”

  1. Hans in Rome Says:

    Wat ik vooral zo tof vind is dat de minister van cultuur op zijn eerste dag al een bezoek bracht aan het (kleine) museum voor de bevrijding van Rome. Echt een aanbevelingswaardige plek om te zijn, vlak bij San Giovanni. Historisch Museum over de Bevrijding Van Rome
    Via Tasso, 145, 00185 Roma RM, Italië
    +39 06 700 3866
    https://maps.app.goo.gl/WpUYQzBtTbcXRPyD7

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.