Paus maakt namen van dertien nieuwe kardinalen bekend

Paus Franciscus zal op zaterdag 5 oktober dertien nieuwe kardinalen creëren. Het is de zesde keer dat deze paus dat doet. Bij de nieuwe kardinalen zijn drie tachtigplussers die bij een eventueel conclaaf voor een nieuwe pausverkiezing geen stem mogen uitbrengen. Het gaat om emeritus bisschop Eugenio Dal Corso die als missionaris in Argentinië en Angola werkte, emeritus aartsbisschop en jezuïet Sigitas Tamkevicius die onder het communisme in werkkampen belandde en naar Siberië werd verbannen en de Engelse witte pater en oud-nuntius Michael Fitzgerald.

Deze laatste was de islamexpert van het Vaticaan in de tijd van Johannes Paulus II. Vanaf 1987 was hij secretaris en nadien voorzitter van de Pauselijke Raad voor Interreligieuze Dialoog, maar paus Benedictus XVI wilde een meer kritische houding tegenover de islam en promoveerde Fitzgerald in 2006 weg door hem nuntius in Egypte te maken. Fitzgerald die momenteel werkt in een parochie in Liverpool lijkt met zijn benoeming tot kardinaal nu een soort eerherstel te krijgen.

Tot de toekomstige kardinalen behoren ook Miguel Angel Ayuso Guixot, de huidige voorzitter van de Pauselijke Raad voor Interreligieuze Dialoog en de aartsbisschop van Bologna, Matteo Zuppi die tot Sant’Egidio-gemeenschap behoort. Naast Guixot krijgen nog twee medewerkers van het Vaticaan de kardinaalstitel van Franciscus: archivaris en bibliothecaris José Tolentino Medonça en jezuïet Michael Cerny. Die laatste is nog geen bisschop, maar ontvangt die wijding in principe vóór het consistorie van 5 oktober.

Op het lijstje met nieuwe kardinalen prijkt nog een derde jezuïet: Jean-Claude Hollerich. Hij is de eerste aartsbisschop van het Groothertogdom Luxemburg die deze eer te beurt valt. Hij werkte lange tijd in Japan, een land waar Franciscus een grote liefde voor koestert en dat hij in november bezoekt. Hollerich volgde vorig jaar kardinaal Reinhard Marx op als voorzitter van COMECE, de Commissie van Bisschoppen van de Europese Gemeenschap. Naast zijn missionaire ingesteldheid speelt die functie zeker mee in Franciscus’ keuze voor hem.

De Commissio Episcopatuum Communitatis Europensis of COMECE) is een commissie van katholieke bisschoppen binnen de Europese Unie. Ze is opgericht in  1980 om een directere band te creëren tussen de Katholieke Kerk en de Europese Gemeenschap. De Commissie komt twee keer per jaar bij elkaar in Brussel waar ook het permanent secretariaat gevestigd is.

Ook bisschop Alvaro Ramazzini uit Guatemala wordt kardinaal. Hij verdedigt de rechten van de Mayabevolking en de kleine boeren die de grootste slachtoffers zijn van de alles verwoestende grondstoffenontginning.  Uit de periferie en ter verdere internationalisering van het kardinalencollege koos Franciscus ditmaal Ignatius Suharyo Hardjoatmodja uit Jakarta (Indonesië), Juan de la Caridad Garcia Rodriguez uit Havana (Cuba), de salesiaan Christóbal López Romero uit Rabat (Marokko) en de kapucijn Fridolin Ambongo Besungu, de opvolger van kardinaal Laurent Monsengwo in Kinshasa (Congo).  (Bron: KerkNet)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.