Anthony Hopkins in de rol van paus Benedictus XVI in The Two Popes

The Two Popes is een nieuwe dramafilm van de streamingzender Netflix die steeds meer eigen producties op de wereld loslaat. De film vertelt een (fictieve) versie van hoe twee pausen het met elkaar eens moeten zien te worden om een nieuwe richting voor de katholieke Kerk te bepalen. De hoofdrollen worden gespeeld door Jonathan Pryce (paus Franciscus) en Anthony Hopkins (Benedictus XVI).

Afgaande op de trailer van de film krijgen we alvast een uitstekend acterende Anthony Hopkins en een Jonathan Pryce in grote vorm te zien. De film van de Braziliaanse regisseur Fernando Meirelles krijgt zijn officiële première op 9, 10 en 14 september op het filmfestival van Toronto en was vorig weekend ook te zien op het filmfestival van Telluride in de Amerikaanse staat Colorado. Afgaande op de reacties in de lokale media werd de film er bijzonder goed onthaald. Het publiek heeft zowel gelachen als een traantje weggepinkt.

The Two Popes is vanaf 20 december wereldwijd te zien op Netflix. In de Verenigde staten en Engeland is op 27 november ook een beperkte bioscooprelease gepland. Of dat elders ook zal gebeuren is nog niet duidelijk.

De film wordt het eerste fictieverhaal over één van de meest dramatische machtswisselingen die de voorbije 2000 jaar plaatsvonden in de geschiedenis van de katholieke Kerk.

Kardinaal Jorge Mario Bergoglio (Pryce) is niet blij met de richting die de kerk de jongste jaren inslaat en vraagt in 2012 aan paus Benedictus XVI (Hopkins) toestemming om met pensioen te gaan. In plaats van mee te werken, laat de introspectieve Benedictus zijn meest uitgesproken criticus Bergoglio naar Rome komen om hem een schokkend geheim over de kerk te vertellen.

Het gevolg van die manipulatie is dat de traditionele paus Benedictus XVI en de hervormingsgezinde kardinaal Bergoglio achter de muren van het Vaticaan een overeenkomst moeten zien te bereiken over de nieuwe weg die de Kerk moet inslaan. De toekomst van 1,2 miljard trouwe volgers wereldwijd rust op hun schouders, al had Bergoglio nooit verwacht dat hij uiteindelijk als nieuwe paus de eindverantwoordelijkheid zou krijgen.

The Two Popes is de nieuwste film van regisseur Fernando Meirelles, bekend van onder meer Cidade de Deus (2002) en The Constant Gardener (2005). Naast Pryce en Hopkins bestaat de cast uit Juan Minujín, Sidney Cole, Thomas D. Williams, Federico Torre en Pablo Trimarchi. In april 2018 waren de twee hoofdrolspelers voor de opnames in Rome.

Het scenario werd geschreven door Anthony McCarten. In 2017 baseerde deze Nieuw-Zeelandse schrijver met The Pope al een toneelstuk op de religieuze machtsstrijd die aan de verkiezing van paus Franciscus vooraf ging. Begin 2019 bracht hij met The Pope: Francis, Benedict, and the Decision That Shook the World ook een boek uit over de gebeurtenissen. Het filmscript van The Two Popes volgt eerder het boek dan het toneelstuk.

Bekijk of download hier de trailer van The Two Popes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.