Fiumicino uitgeroepen tot beste Europese luchthaven

Wellicht zal niet iedereen er altijd even goede ervaringen hebben, maar voor het tweede jaar op rij is de luchthaven Leonardo da Vinci in Fiumicino uitgeroepen tot beste Europese luchthaven.

De grootste luchthaven van Rome staat op de eerste plaats in de ranglijst van de twintig Europese luchthavens met meer dan 25 miljoen passagiers en steekt daarmee prominente concurrenten zoals München, Kopenhagen, Dublin, Istanbul Sabiha Gökçen, Londen Gatwick, Moskou Sheremetyevo en Wenen voorbij.

De ranglijst wordt samengesteld door de Airports Council International (ACI), de wereldwijde overkoepelende belangenorganisatie van luchthavenbedrijven.

ACI is een non-profitorganiatie en heeft wereldwijd momenteel 575 leden die actief zijn op 1.633 luchthavens in 179 landen. De leden van de vereniging zijn luchthavenexploitanten, onderwijsinstellingen en internationale zakenpartners.

ACI Europe vertegenwoordigt meer dan 500 luchthavens in 45 Europese landen. De leden verzorgen meer dan 90% van het commerciële luchtverkeer in Europa, wat vorig jaar goed was voor 2,3 miljard passagiers, 21,2 miljoen ton vracht en 25,7 miljoen vliegtuigbewegingen. De Europese afdeling is gevestigd in Brussel, telt 22 medewerkers en onderhoudt sterke banden met de andere ACI-regio’s elders in de wereld.

ACI doet permanent onderzoek naar de tevredenheid van passagiers op de belangrijkste luchthavens van de wereld. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat de beste quotering twee opeenvolgende jaren aan dezelfde luchthaven wordt gegeven.

De luchthaven in Fiumicino krijgt vooral lof voor de kwaliteit van de dienstverlening aan de passagiers, de technologische innovaties en de functionaliteit van de infrastructuur. Daarnaast krijgt de Romeinse luchthaven ook positieve kritiek voor de operationale efficiëntie van het luchthavenverkeer die ertoe leidde dat Leonardo da Vinci vorig jaar één van de meest stipte luchthavens van Europa is.

De onafhankelijke jury is samengesteld met vertegenwoordigers van de Europese Commissie, The Single European Sky ATM Research (SESAR) en de Europese Conferentie van burgerluchtvaart en de European Union Safety Agency (EASA).

De Leonardo da Vinci-luchthaven komt van ver. Vijf jaar geleden bengelde de Romeinse luchthaven nog helemaal onderaan de ranglijst. De forse stijging in de ranglijst gebeurde na een ommezwaai bij de beursgenoteerde Atlantia-groep die de jongste jaren flink investeerde in de luchthaven, vooral op technologisch vlak.

De Italiaanse holding Atlantia SpA (voorheen Autostrade SpA) is de grootste private wegbeheerder van Europa en bestaat uit verschillende tolwegexploitanten die gezamenlijk 5.000 kilometer tolweg beheren, waarvan 60% in Italië. Dochteronderneming Autostrade per l’Italia is de grootste exploitant van wie de concessie pas afloopt in 2038.

Via een andere dochteronderneming, Aeroporti di Roma (AdR), is Atlantia ook de beheerder van de luchthavens Fiumicino en Ciampino in Rome. Vorig jaar maakten meer dan 45 miljoen passagiers gebruik van de twee luchthavens.

De goede resultaten van AdR woren overigens ook bevestigd door Skytrax, het toonaangevende internationale ratingbedrijf voor de luchthavensector, dat de Romeinse luchthaven vier sterren geeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.