Gallo-Romeins weekend in Wervik op 5 en 6 oktober

Het Gallo-Romeins Weekend in Wervik (Belgie) is een tweejaarlijks evenement waarbij door gebruik te maken van re-enactmentgroepen en living history  het verleden weer tot leven komt. Als thema voor de veertiende editie werd gekozen voor ‘Tempus Fugit’ of ‘de tijd vliegt’.

Bezoekers kunnen kennismaken met de evolutie van een Romeinse legionair tussen circa 1000 voor Christus, toen de Latijnen zich vestigden in de streek rond Rome, en 476 na Christus, het einde van het West-Romeinse rijk. Daarnaast tonen Keltische groepen hoe het er aan toeging van de Bronstijd tot de IJzertijd. Er zullen ook Frankische groepen aanwezig zijn, die de Romeinse macht in onze streken overnamen.

Van bij aanvang besloten de organisatoren om dit festival zo historisch correct mogelijk te brengen. Dit is ook de belangrijkste eis die aan de deelnemende groepen wordt gesteld. Het domein is daarom ook opgedeeld in twee delen. Het hoofdgedeelte waar de meeste groepen onderdak vinden en een kleiner gedeelte met infostands en meer alternatieve benaderingen. Deze keuze heeft ervoor gezorgd dat het Gallo-Romeins Weekend een educatief verantwoord evenement is waarbij de bezoeker heel wat opsteekt over het dagelijkse en militaire leven uit die periode.

Bescheiden gestart in 1996 (in 1996, 1997, 1998 en 1999 was het een jaarlijks evenement) is het Gallo-Romeins Weekend uitgegroeid tot het grootste in zijn soort binnen de Benelux en Noord-Frankrijk. Tot en met 2017 werd het weekend georganiseerd door de vzw Viroviacum Romanum en vanaf 2019 is de dochter- vzw Gallo-Romeins Weekend de organisator. Viroviacum Romanum (die in 2013 de Romulusprijs van S.P.Q.R. ontvingen) zal zich in de toekomst richten op workshops, lezingen, tentoonstellingen, daguitstappen en  het opvolgen van archeologische opgravingen in Wervik.

De vzw Gallo-Romeins Weekend bestaat uit een groep enthousiaste, onbezoldigde mensen die zich inzetten om de IJzertijd en de Romeinse periode visueel te laten herleven. Inspiratie en motivatie komen van het gegeven dat Wervik een Keltische woonplaats was en tijdens de Romeinse periode een belangrijke vicus. Op de Tabula Peutingeriana, beter gekend als de Peutingerkaart, staan alleen Tongeren en Wervik als enige Vlaamse steden vermeld.

Voor deze veertiende editie verhuist het Gallo-Romeins Weekend van locatie. Het stadsdomein Oosthove wordt verlaten voor het recreatie-eiland De Balokken. De toegang gebeurt via het Nationaal Tabaksmuseum, Koestraat 63 in 8940 Wervik.

Het volledige programma en alle praktische informatie vind je op de website  www. galloromeinsweekend.be.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.