Dertig jaar Nederlands Praatcafé in Rome

In het najaar van 1989 werd in Rome het Nederlands Praatcafé opgericht, een plek waar iedere maand een bekende of minder bekende persoon een lezing zou geven voor een gevarieerd en vrijblijvend publiek, doorgaans Nederlanders die in Rome wonen en toeristen die er na een tip terechtkwamen. De groep komt elke vierde donderdag van de maand samen. De lezing begint om 21 uur en wie wil kan al vanaf 19.30 uur eten in de trattoria. Bezoekers van het Praatcafé krijgen korting op de drankjes.

Toen Marijke Bruins medio 1989 tegen Henri van der Zee over een op te richten Praatcafé voor Nederlanders in Rome sprak, zei Henri: “Jij het idee, ik het café”. Dat werd Da Vito aan de Via di Governo Vecchio 98. Na twee jaar verhuisde de groep naar Giulio Passami L’Olio aan de Via di Monte Giordano 28, waar het Praatcafé nu nog steeds gehuisvest is.

Sinds eind vorig jaar is de groep echter noodgedwongen tijdelijk moeten uitwijken naar E Passata La Moretta aan de Vicolo della Moretta 6 (naast de COOP, tussen de Via Monserrato en de Via dei Banchi Nuovi en de Via Giulia) omdat Giulio Passami L’Olio getroffen werd door brand. De herstellingswerken zijn nog steeds aan de gang.

Tijdens het eerstvolgende Praatcafé op donderdag 24 oktober wordt even stilgestaan bij het dertigjarige bestaan van het initiatief. Er zijn enkele speciale gasten en een bijzondere spreker die speciaal voor deze gebeurtenis uit Amsterdam overkomt, namelijk advocate Marry de Gaay Fortman.

Als vrouw aan de top in een mannenwereld leerde zij hoe we verbinding kunnen zoeken om succesvoller, slagvaardiger en innovatiever te worden. Je moet situaties niet laten escaleren en weinig aandacht besteden aan negatieve zaken. In het Praatcafé vertelt zij hoe de ‘kunst van de beminnelijke doeltreffendheid’ verrassende resultaten kan opleveren. 

“In deze tijd van verharding, polarisatie, confrontatie en andere onplezierige hebbelijkheden in het onderlinge verkeer, hebben we er wel behoefte aan nog eens te horen, dat charme en diplomatie ons veel verder brengt. Een leerzaam onderwerp en een aan te bevelen attitude, waarmee we onze lijst van goede voornemens voor 2020 kunnen vullen. Iedereen is dan ook van harte welkom om dit jubileumfeestje mee te vieren en meer te weten te komen over de kunst van de beminnelijkheid”, aldus Marius de Gaay Fortman, al jaren de bezieler en animator van het Nederlands Praatcafé in Rome.

Opmerkingen, suggesties of wensen ten aanzien van de sprekers in het Praatcafé zijn welkom via e-mail op praatcaferoma@gmail.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.