Uitnodiging voor een unieke lezing met filmfragmenten

Giulio Cesare in Egitto
Georg Friedrich Haendel (1685-1759)

door Prof. Em. Musicologie Ignace Bossuyt

Donderdag 21 november 2019 om 19 uur

We zijn blij onze trouwe clubleden en sympathisanten een unieke lezing te kunnen aanbieden, verzorgd door Prof. Em. Musicologie Ignace Bossuyt.

Dertig jaar lang, van 1711 tot 1741, domineerde Georg Friedrich Haendel het operatheater in Londen. Maar eerst was hij in Rome gepasseerd, waar hij in 1707 als jonge protestantse Duitser onmiddellijk in de gunst kwam van de katholieke Italiaanse hogere standen: aan het pauselijk hof en bij de adel. Zijn roeping lag echter in Londen, waar hij de Italiaanse opera invoerde, vaak op thema’s uit de klassieke oudheid. Een absolute topper is Giulio Cesare in Egitto, waarin de Romeinse generaal Julius Caesar Egypte verovert… en koningin Cleopatra, zij het met vallen en opstaan. Het is een meesterwerk, waarin drama, politiek, liefde en humor grandioos worden vermengd. De muziek is onweerstaanbaar.

Op het programma van de lezing staan uitgebreide fragmenten uit de dvd-opname van de schitterende uitvoering op het Glyndebourne Festival van 2005, onder leiding van William Christie, met een uitstekende cast (met onder meer Sarah Connolly als Giulio Cesare en Danielle De Niese als Cleopatra). Daarnaast wordt een korte schets gegeven van Haendels verblijf in Rome.

Deze lezing wordt gratis aangeboden door S.P.Q.R. en vindt plaats in Museum M, Leopold Vanderkelenstraat 28 in 3000 Leuven. Klik hier voor de website van het museum.

Vooraf inschrijven via e-mail is verplicht via dit mailadres: muziek@spqr.be en met vermelding van de naam van de deelnemers en of je lid bent van S.P.Q.R. of niet. Bij een teveel aan inschrijvingen hebben clubleden voorrang.

Er zijn slechts 200 plaatsen beschikbaar en de namen worden gecontroleerd bij de ingang. Je inschrijving zal via e-mail worden bevestigd.

Als extraatje krijgen alle inschrijvers voor deze muzikale lezing een gratis ticket voor een bezoek aan het museum en de actuele tentoonstelling(en). Dit ticket is de hele dag geldig, als je wil kan je er op 21 november dus een cultureel daguitstapje naar Leuven van maken.

BELANGRIJK: Wie zich inschrijft, maar onverwacht verhinderd is op 21 november, vragen we om dit zo snel mogelijk te laten weten, zodat we de zitplaats opnieuw kunnen vrijgeven aan iemand anders.

Zoals altijd: heel graag tot dan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.