Wreed en bloederig fresco van gladiator ontdekt in Pompeï

De archeologische site van Pompeï nabij Napels blijft in een hoog tempo geheimen prijsgeven. De stad werd in het jaar 79 van onze tijdrekening in een mum van tijd bedolven onder as van de vlakbij gelegen vulkaan Vesuvius. In de ruïnestad is recent een bijzonder hyperrealistische afbeelding van twee gladiatoren blootgelegd, compleet met wrede en bloederige details.

De nieuwe ontdekkingen volgen elkaar snel op dit jaar. Dat komt omdat de jongste jaren met Europese middelen doorgedreven onderzoek wordt gedaan in Pompeï. Dat leverde recent al wondermooie vondsten op: fresco’s van Narcissus en een sensuele Leda en de zwaan. Ook stoffelijke resten van mensen en paarden zijn aangetroffen.

Nu is een bijzonder fresco gevonden met twee gladiatoren, een overwinnaar en een verliezer. De vondst gebeurde in wat vermoedelijk een taverne was, waar gladiatoren beneden dronken en boven prostituées bezochten, in de directe nabijheid van hun barakken.

Het gaat om een erg brutale afbeelding. De winnende gladiator is een murmillo. Hij draagt een helm met een gedetailleerde verenbos en gezichtsbedekking, een lendendoek met riem, arm- en beenbeschermers van linnen, een rechthoekig schild en een kort recht zwaard. De verliezer is van het Thracische type, met grote beenbeschermers en gewapend met een soort gebogen dolk.

Vooral de hyperrealistische stijl met al het bloed is nooit eerder gezien. Massimo Osanna, de directeur van het archeologisch park van Pompeii, noemt het ‘bijna trash’. Hij ziet er ook iets wrang-komisch in, omdat de overwonnen gladiator een vinger opsteekt om genade af te smeken. Of blaast hij toch zijn laatste adem uit?

Pompeï is één van de beroemdste archeologische sites ter wereld en ontvangt elk jaar vier miljoen bezoekers. Na jaren van verwaarlozing dreigde de Unesco er in 2013 mee om de site op de lijst van bedreigd erfgoed te plaatsen. Sindsdien wordt er meer geïnvesteerd, onderzocht, blootgelegd en worden regelmatig nieuwe archeologische schatten ontdekt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.