Het Caffè Museo Atelier Canova-Tadolini

Naar aanleiding van de tentoonstelling Canova. Eterna Bellezza die tot 15 maart 2020 te bekijken is in Palazzo Braschi blijven we ook vandaag nog even bij deze kunstenaar. We namen ook reeds een kijkje bij Palazzo Canova, het voormalige atelier van Antonio Canova.

Wie zich eens volledig wil onderdompelen in de sfeer van de beroemde beeldhouwer kan een koffie of een glaasje wijn drinken in het kleine museumcafé Canova-Tadolini, aan de Via del Babuino 150 A/B.

Ook hier bevond zich een werkplaats van Canova en zijn favoriete leerling Adamo Tadolini. Canova heeft zoals bekend op verschillende plaatsen in Rome gewoond en gewerkt maar op deze plek voel je de geest van de beeldhouwers nog echt ronddwalen.

Dat komt omdat overal in de verschillende kamers nog gipsen modellen staan van de meest beroemde werken van Canova maar ook allerlei werktuigen en ontwerpen van diverse lichaamsdelen.

Dat is best leuk want de tafeltjes van de koffiebar staan kris kras doorheen de beschikbare ruimtes opgesteld, zowat overal waar er maar plaats is. Ook buiten op het terras staan er bij mooi weer enkele tafeltjes. Hoewel de zaak niet zo groot lijkt, valt dat nog best mee.

Beeldhouwer Antonio Canova stelde in 1818 een contract op om ervoor te zorgen dat dit huis, centraal gelegen in de kunstenaarswijk, zou blijven bestaan als atelier voor beeldhouwwerk. Zijn wens werd nageleefd tot 1967.

Vier generaties van de familie Tadolini, afstammelingen van Canova’s favoriete leerling Adamo, hebben in het atelier verbleven en gewerkt. Na Adamo volgden Scipione, Giulio en Enrico Tadolini die de traditie waardig hebben voortgezet.

Tegenwoordig is het gebouw ingericht als een klein museum maar de sfeer van het atelier bleef bewaard. De officiële opening had plaats op 18 oktober 2000. Het Canova-Tadolini Museum wordt uitgebaat door kunstgalerij Benucci die zich wat verderop, aan de andere zijde van de kerk bevindt.

De donkere, hardhouten vloeren, de houten balken aan het plafond, de met geelkleurige stof beklede stoelen en zetels, de met half afgewerkte beelden en werktuigen behangen muren en natuurlijk de talrijke beelden, zorgen voor een speciale sfeer.

Je kan in deze zaak ook behoorlijk lunchen maar de meeste mensen springen hier gewoon even binnen voor een espresso of een cocktail en kijken intussen even rond. Het is dan ook niet alledaags dat je dergelijke unieke afgietsels kan benaderen op een afstand van slechts een paar centimeter, iets wat met de afgewerkte Canova’s in brons of marmer al helemaal onmogelijk is omdat ze vaak werden geplaatst op hoge sokkels of omgeven zijn door fluwelen veiligheidstouwen.

Je kan ook bladeren door albums met foto’s en krantenknipsels. Het appartement boven de zaak is eveneens toegankelijk maar er staan slechts een paar werken uitgestald. De Tadolini-beeldhouwers zijn weliswaar iets minder bekend bij het publiek, maar zij waren allemaal vrij succesvol en alleszins waardige opvolgers van de neo-klassieke traditie van Antonio Canova.

Hun werken zijn verspreid en gegeerd over de hele wereld, tot in Venezuela toe. Om maar één voorbeeld aan te halen: het befaamde en indrukwekkende ruiterstandbeeld van Simon Bolivar in de hoofdstad Caracas, is van Adamo Tadolini. Een vrijwel identiek exemplaar tref je aan in Lima en naast de Galleria Nazionale d’Arte Moderna in Rome. Werk van Scipione Tadolini is tot in Boston verspreid, van Enrico Tadolini vind je zelfs een kunstwerk in de Sint-Pietersbasiliek.

Vooral Giulio Tadolini (1849-1918) was zeer getalenteerd. Hij vervaardigde talrijke portretbustes en gedenktekens, sculpturen voor particulieren en beelden voor een aantal beroemde monumenten, waaronder dit van Victor Emanuel II in Perugia (1890), voor het graf van Umberto I (1900, Pantheon) en van paus Leo XIII (1907, Sint-Jan van Lateranen).

In die kunstwerken worden barokke conventies van gebaren en iconografie in polychrome en wit marmer gecombineerd met theatraal realisme en bravoure vertolkingen van de texturen van vlees en textiel. Indien Antonio Canova en Giulio Tadolini tijdgenoten waren geweest, zouden ze elkaar ongetwijfeld flink wat concurrentie hebben aangedaan.

Op nummer 151 in de Via del Babuino straat kan je logeren in zeer luxueus uitgevoerde kamers. De naam? Jawel: Residenza Canova-Tadolini.

Caffè Ristorante Museo – Atelier Canova-Tadolini
Via del Babuino 150 A/B
Tel. 06 3211 0702

Een virtueel bezoek aan het Museo Canova-Tadolini:

www.canovatadolini.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.