Dacia Felix – Het roemrijke verleden van Roemenië

In het Gallo-Romeins Museum van Tongeren is de tentoonstelling Dacia Felix – Het roemrijke verleden van Roemenië  begonnen, met prachtstukken van zes culturen uit de oudheid. De tentoonstelling is nog tot 26 april 2020 bezoeken. Een aantal clubleden van S.P.Q.R. kon deze interessante expo samen met een gids reeds bezoeken op 3 november.

Met deze tentoonstelling neemt het museum deel aan het Europalia Arts Festival 2019 dat in het teken staat van Roemenië. De expo brengt het verhaal van zes bekende en minder bekende volkeren uit het verre verleden van het Oost-Europese land: Romeinen, Daciërs en Geten, Grieken, Scythen en Kelten.

In 106 na Chr. voegden de Romeinen een nieuw gebied toe aan hun immense Rijk: een groot stuk van het huidige Roemenië. Ze noemden de nieuwe provincie Dacia. De naam verwijst naar de inheemse bevolkingsgroep die er leefde, de Daciërs. Felix betekent ‘gelukkig’, ‘welvarend’, ‘zalig’. Zo werd de provincie destijds door de Romeinen gekarakteriseerd.

Niet alleen Romeinen, maar ook Grieken, Kelten en Scythen voelden zich aangetrokken tot de regio en vestigden er zich. Wie waren al deze volkeren? Wat dreef hen naar dit gebied? Hoe verliepen de contacten met de plaatselijke bevolking van Daciërs en Geten? Contact en uitwisseling is het centrale thema van de tentoonstelling. Want Roemenië is van oudsher een kruispunt van culturen. In de expo ligt de focus op het tijdvlak tussen 650 voor en 271 na Christus.

De bezoeker maakt een reis van de tijd van de Romeinen naar nog vroegere periodes. Eén na één passeren de diverse culturen de revue. De objecten worden mooi uitgelicht. Ze schitteren in een eigentijds decor, tegen de achtergrond van filmprojecties van Roemeense natuurlandschappen en archeologische sites. De panoramische beelden krijgen extra kracht door speciaal gecomponeerde soundtracks.

Er is een brede waaier aan voorwerpen te zien. Ze illustreren de identiteit van de verschillende culturen. De blikvangers zijn de goud- en zilverschatten van de Daciërs en Geten. Zij verlaten uitzonderlijk in zo’n grote aantallen de ‘schatkamer’ van het Nationaal Museum van de Roemeense Geschiedenis in Boekarest.

Ook een twintigtal andere Roemeense musea lenen prachtige voorwerpen uit aan Tongeren. Deze rijkdom wordt nog aangevuld met objecten uit onder andere de Vaticaanse Musea en Bulgaarse instellingen. Ze tonen aan dat toenmalige cultuurgebieden niets te maken hebben met hedendaagse landsgrenzen of illustreren het scharniermoment van de Dacische oorlogen.

De tentoonstelling heeft een heldere opbouw. Het verhaal is voor iedereen toegankelijk. Paneelteksten zijn weloverwogen aanwezig en terzake. Grote geografische kaarten verhelderen wat wordt getoond en een audiogids (Nederlands, Frans, Engels) geeft extra duiding.

Voor kinderen zijn zelfs audiogidsen op maat beschikbaar, met sfeergeluiden. Er wordt ingehaakt op hun leefwereld. Ze leren niet alleen de meest interessante objecten kennen maar krijgen ook noties van het huidige Roemenië. Ook genieten ze van spelapplicaties. Die zijn her en der geïntegreerd in de tentoonstelling. Daardoor kunnen ook zij zich onderdompelen in de diverse culturen en de leefwereld van de mensen van toen beter leren kennen.

Het Gallo-Romeins Museum bouwde contacten uit met de Roemeense gemeenschap in België. ADR-Vlaanderen viert zijn 30 jarig bestaan in het museum. Foodies noteren het best zaterdag 29 februari en zondag 1 maart 2020 in hun agenda: tijdens het evenement ‘Culinair Romania’ kunnen bezoekers proeven van Roemeense specialiteiten. Wijn krijgt een prominente plaats.

Tijdens de krokus- en paasvakantie zijn er workshops voor kinderen waarin een aantal Roemeense gebruiken en tradities centraal staan: maskers maken en paaseieren schilderen. De begeleiding ervan gebeurt door Roemenen. In het Tongerse cultuurcentrum de Velinx worden in het voorjaar van 2020 Roemeense arthouse films getoond en is er een expo van Roemeense filmaffiches.

In het museumcafé Bistro Bacchus zal gedurende de looptijd van de tentoonstelling Roemeense gerechten aanbieden. Het museum organiseert tevens lezingen over thema’s die inhaken op het onderwerp van de tentoonstelling. Ook is er een studiedag op 30 november  in samenwerking met Davidsfonds Academie.

De catalogus bij de tentoonstelling is uitgegeven door Uitgeverij Snoeck. Het werk brengt de inhoudelijke krachtlijnen van de expo en toont de mooiste objecten. Achteraan is er een exhaustief overzicht van de tentoongestelde stukken. De publicatie is te koop voor 25 euro, zowel in de museumwinkel als in een aantal boekhandels.

In museum Le Grand Curtius in Luik loopt vanaf 8 november de tentoonstelling Roots. Beschavingen van de Beneden-Donau, eveneens in samenwerking met Europalia. Koop je in Tongeren een ticket voor Dacia Felix dan ontvang je een bon die gratis toegang geeft in Luik en omgekeerd.

Gallo-Romeins Museum
Kielenstraat 15
3700 Tongeren
www.galloromeinsmuseum.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.