Nostalgie voor hongerige cinefielen in Trastevere

Het voorbije jaar bezocht ik in Rome een restaurant met een speciaal tintje. De zaak heet Checco Er Carettiere en ligt in de wijk Trastevere. Een op het eerste gezicht traditioneel etablissement, met donkerbruine meubelen, tafels bekleed met witte lakens, obers die er al 100 jaar lijken rond te lopen. In de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw was de internationale jetset hier vaste klant. Zowel mensen uit de filmwereld als bekende politici kwamen er over de vloer.

Voor cinefielen is deze zaak bijzonder. De muren hangen vol met foto’s van bekende Italiaanse filmsterren, zoals je dat ook wel ziet bij zoveel andere Italiaanse restaurants. Meestal in zwart-wit, want laten we eerlijk wezen, de hoogtepunten van de Italiaanse film, zeker op internationaal niveau, zijn al een tijdje achter ons.

Een uitvergrote foto, vlak bij de ingang, intrigreerde mij. Het was een klassefoto uit 1937 met een vijftigtal schoolkinderen uit de wijk Trastevere. Blijkbaar was het beeld gemaakt in de lagere school, de scuola materna De Scala, gelegen vlakbij de kerk Santa Maria della Scala aan Piazza della Scala, overigens niet ver van het restaurant. Vlakbij bevindt zich ook de oudste apotheek van Rome.

Hoe viel deze foto van een klas schoolkinderen te rijmen met al die andere foto’s van filmsterren? Wat blijkt: er prijken op deze foto twee wereldberoemde sterren op filmgebied, die ook nog eens in dezelfde klas zaten: Sergio Leone en Ennio Morricone.

Sergio Leone is als regisseur beroemd geworden om zijn schitterende en innovatieve ‘spaghettiwesterns’, waaronder ‘The good, the bad and the ugly’ met onder andere Clint Eastwood, en ‘Once upon a time in the West’, met onder andere Henry Fonda en Claudio Cardinale. Deze films zijn allebei van muziek voorzien door Sergio’s klasgenoot: Ennio Morricone. Een mytisch duo.

checco (2)

Even terug naar die iconische foto aan de wand. Deze was al eerder opgemerkt door documentairemaakster Denise Janzée, de dochter van de Nederlandse actrice Willeke van Ammelrooij. Zij heeft er een amusante documentaire van gemaakt, waarbij de rode draad wordt gevormd door de zoektocht naar een jongen op de foto tussen Sergio Leone en Ennio Morricone in.

Zijn naam luidde Grisanti, en zonder de clou van de documentaire teveel te verraden, was wel duidelijk dat hij vergeleken met de twee iconen een ‘nobody’ was. Een geweldige vondst van Denise om haar documentaire daarom ‘My Name is Nobody’ te noemen, zoals een andere beroemde western van Sergio Leone, en ook begeleid met de muziek van Ennio Morricone.

In de documentaire gaat het trouwens niet alleen om het achterhalen van de identiteit van die niet zo beroemde klasgenoot, maar ook om de verhalen van andere inwoners uit de op en top Romeinse wijk Trastevere.

Een trailer van de documentaire in kwestie vind je op deze link.

checco (1)

Is restaurant Checco er Carettiere de moeite waard om eens binnen te stappen? Ik vind van wel, hoewel de prijzen iets hoger liggen dan normaal kun je hier prima eten. Diezelfde mening hadden Antonio, Luciano en Eugenia, protagonisten in de recente film ‘Notti magiche’ van de succesvolle regisseur Paolo Virzí (onder meer bekend van La pazza gioia), die zowaar dit restaurant uitkozen om met elkaar een hapje te eten. Zo zie je maar dat een restaurant, dat vol hangt met foto’s uit de filmdagen van weleer, nog steeds een decor vormt voor de films van vandaag.

Checco Er Carettiere werd opgericht in 1935, nadat Francesco en Diomira Porcelli aan de Via Benedetta 13 de taverne Der Burino kochten. Francesco, bekend als ‘Checco’, was tot dan een wijntransporteur en een grote kenner van de Romeinse streekwijnen. Der Burino werd verbouwd tot een restaurant met kwaliteitswijnen uit Lazio. Zijn vrouw Diomira, een uitstekende kok, stond in voor de lekkere gerechten.

Dankzij de bekendheid van Checco, de kwaliteit van de wijnen, het permanente zoeken naar de beste olijfolie, het beste vlees en de verse vis, groeide Checco Er Carettiere al snel uit tot een trefpunt voor fijnproevers. Ook de internationale kunst- en filmwereld en de Romeinse politici ontdekten de zaak. Op een bepaald moment leek het wel alsof iedereen wilde eten bij Checco. De zaak werd al gauw de trots van de buurt en bij uitbreiding Trastevere.

checcoEen onwaarschijnlijk gezelschap samen bij Checco Er Carettiere: schrijver en Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez, regisseur Sergio Leone, bokser Mohammed Ali, een piepjonge Robert De Niro en Gianni Minà, een journalist die later heel bekend zou worden. De foto werd genomen in juni 1982.

In 1961 stierf Checco en zijn zoon Filippo, bekend als ‘Pippo’ nam de zaak over. Reeds als jonge knaap was hij betrokken bij de zaak waar bij vaak meehielp. De zaken bleven uitstekend gaan en in 1968 nam Pippo, door de alsmaar groeiende populariteit van de zaak het restaurant aan de Via Benedetta 10, naast de oude taverne over.

Het zag er even niet goed uit toen Pippo stierf. De osteria bleef een hele tijd gesloten. Maar in 2005 beslisten de erfgenamen van Checco en Pippo het pand volledig te restaureren en het oude familietraject nieuw leven in te blazen. Tot vandaag wordt bij Checco Er Carettiere kwaliteitsvoedsel geserveerd voor elk budget. Ook vandaag staan er nog meer dan driehonderd verschillende wijnen op de uitgebreide kaart.

Checco Er Carettiere
Via Benedetta 10-13, Rome (vlakbij Piazza Trilussa)
www.checcoercarettiere.it

Met dank aan clublid
Giuseppe Cascino
voor deze bijdrage

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.