De geniale stad

Nee, het gaat voor één keer niet over Rome, tenminste niet direct. Maar er zijn zo van die boeken die je meteen in huis wil halen zodra je verneemt waarover het gaat. De geniale stad van Koen De Vos is er zo eentje. De auteur vraagt zich in dit boek af waarom Firenze (Vlamingen en Nederlanders gebruiken doorgaans de benaming Florence) in minder dan honderd jaar zoveel kunstenaars en denkers voortbracht, gaande van Leonardo da Vinci, Michelangelo, Machiavelli, Rafaël, Botticelli, Brunelleschi, Donatello, Amerigo Vespucci, Fra Angelico en Lorenzo de’ Medici, om er slechts enkele te vermelden.

Deze kunstenaars en geleerden stonden aan de vooravond van de renaissance, een periode die talloze innovaties in de kunst zou introduceren. Waar kwam die ongeëvenaarde bloei vandaan en hoe is die te verklaren? Hoe is het mogelijk dat een stadje met amper 60.000 inwoners in een tijdsbestek van krap honderd jaar zoveel genieën voortbracht?

Aan de hand van een aantal voorwaarden die volgens de auteur genialiteit mogelijk maken, schetst Koen De Vos in De geniale stad wat het vijftiende-eeuwse Firenze zo bijzonder maakte en hoe zoveel Florentijnse kunstenaars en denkers de loop van de kunstgeschiedenis voorgoed hebben kunnen bepalen.

Het resultaat is een prachtige geschiedenis van een stad die ons blijft fascineren, vooral omdat vrijwel alle beroemde inwoners ook in Rome terechtkwamen en daar fantastische kunstwerken nalieten waarvan we vandaag nog altijd genieten. Deze meesterwerken worden wereldwijd bewonderd en hebben een grote invloed uitgeoefend op onze westerse cultuur.

Het boek wordt verfrist met een aantal mooie kleurenfoto’s. Achteraan bevindt zich een overzicht van de kunstenaars, wetenschappers, uitvinders, filosofen, schrijvers en ontdekkingsreizigers die in de vijftiende eeuw in Firenze geboren zijn of er een aanzienlijk deel van hun leertijd en/of hun leven hebben doorgebracht.

Daarna volgt een selectie van vijftiende-eeuwse Florentijnse schilders, beeldhouwers, architecten, geleerden en schrijvers. Het boek wordt afgesloten met een uitgebreide bibliografie en een register.

Koen De Vos (1971) studeerde Romaanse filologie in Gent, Rome en Bologna, met als zwaartepunt Italiaanse taal- en letterkunde. Tegenwoordig werkt hij als freelance copywriter.

EXTRA

Op de website van de auteur van De Geniale Stad www.koendevos.com kan je een stadswandeling downloaden die geïnspireerd is op het boek.

Koen De Vos schrijft: “Firenze lijkt wel speciaal ontworpen om er doelloos in rond te wandelen – een steegje hier, een pleintje daar – en je ondertussen te vergapen aan een overweldigende hoeveelheid van kunstwerken en architecturale hoogstandjes. Een auto, fiets of Vespa heb je niet nodig. De binnenstad is zo compact dat je alles te voet kunt verkennen en voldoende uitgestrekt dat je er een paar dagen in kunt vertoeven zonder ook maar een moment het gevoel te hebben dat je alles hebt gezien.

Dit is geen klassieke stadswandeling waarin je in sneltempo de belangrijkste highlights afvinkt. Hier geen bezoek aan het Uffizi-museum, de Galleria dell’ Accademia of de Ponte Vecchio – deze bezienswaardigheden zou je waarschijnlijk sowieso bezoeken.

Wat je wel te zien krijgt is een mix van wereldberoemde en minder bekende bezienswaardigheden, doorspekt met verhalen die je een idee willen geven van het leven in het Florence in haar gouden vijftiende eeuw en je willen doen nadenken over de vraag hoe Florence in die honderd jaar zoveel genieën kon voortbrengen – een vraag die in het boek De geniale stad wordt uitgediept.

De stadswandeling is ongeveer acht kilometer lang. Als je ’s ochtends vroeg op pad gaat, stevig doorwandelt en enkel oog hebt voor de route, ben je in twee uur rond. Maar ik neem aan dat dit niet je bedoeling is. Neem de tijd en maak er een daguitstap van met enkele tussenstops voor een snelle espresso, een trage ribollita of, voor de durvers, een broodje lampredotto met een stevig Chianti-wijntje.”

De geniale stad
Auteur: Koen De Vos
Taal: Nederlands
Aantal pagina’s: 330
Eerste druk: oktober 2019
Uitgever: Ambo / Anthos
Bevat kleurenfoto’s
EAN 9789026349690
Prijs: 29,99 euro

Tegenwoordig kan je vanuit Rome zeer snel met de trein naar Firenze maken. Je kan ’s morgens vertrekken, een dagje rondwandelen in Firenze en ’s avonds ben je weer terug in Rome.

Je hebt zelfs de keuze uit twee hogesnelheidstreinen, de Italo en de Frecciarossa van Trenitalia. De twee maatschappijen samen zetten op deze route een vijftigtal treinen per dag in.

De reistijd tussen Rome en Firenze bedraagt slechts 1 uur en 12 minuten. Het goedkoopste ticket boek je al vanaf 10 euro. Met de auto maak je deze trip bij normale verkeersdrukte in een kleine drie uur tijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.