Een museum gevuld met politiewagens

Ongetwijfeld zijn er mensen die denken dat ze alle musea in Rome reeds hebben bezocht. Vele jaren geleden dachten wij dat ook, maar vandaag koesteren we die illusie al lang niet meer. Nieuwe afdelingen in bestaande musea worden opengesteld. Lang gesloten en inmiddels gerestaureerde zalen gaan voor het eerst in vele jaren open. Nu en dan opent een compleet nieuw museum.

Polizia (4)

Soms blijven musea die al lang bestaan gewoon onder de radar. Tot die laatste groep behoort ongetwijfeld het Museo delle auto della Polizia di Stato, hoewel het al een tijdje bestaat en er de voorbije vijftien jaar door vrijwilligers hard aan werd gewerkt. We hadden al langer horen vertellen over dit museum, maar kwamen er uiteindelijk toch eerder toevallig terecht, net op de dag dat een gloednieuwe politiewagen werd voorgesteld aan de Romeinse politietop en prominenten.

In het Museo delle auto della Polizia di Stato vind je alle politievoertuigen, motorfietsen en scooters die vanaf de jaren ’30 in de vorige eeuw tot op heden in gebruik (geweest) zijn bij de Italiaanse Staatspolitie. De vele tientallen unieke exemplaren zijn puntgaaf bewaard (of met originele onderdelen in perfecte staat gerestaureerd). Ze worden tentoongesteld in een verlaten paviljoen van de voormalige Fiera di Roma in de Via dell’Arcadia 20.

De ruimte is door vrijwilligers met een politioneel verleden omgevormd tot een heus museum. Niet alleen de voertuigen, maar ook de aankleding en het decor is piekfijn verzorgd. Er is zelfs een heuse souvenirshop, met allerlei gadgets, speelgoed(politie)autootjes, kleding, enz.

In het Museo delle auto della Polizia di Stato staat voor een fortuin aan oldtimers bij elkaar die alles samen in eenvoudige maar aangepaste decors een mooi beeld presenteren van negentig jaar Italiaanse geschiedenis. Dat is de reden waarom niet alleen autoliefhebbers dit museum leuk zullen vinden.

Polizia (2)

Het is onbegonnen werk om hier te vermelden welke voertuigen er allemaal te zien zijn, net zomin als we alle foto’s kunnen tonen die we tijdens ons bezoek maakten. Het museum bezit natuurlijk ook een aantal uitzonderlijke klassiekers en speciale auto’s. Zo staat er een heuse ‘sneeuwkat’ die tijdens de wintermaanden in Noord-Italië onmisbaar was.

Maar evenzeer zijn er legendarische voertuigen te bewonderen zoals de naoorlogse jeeps of de befaamde Moto Guzzi van de Stradale. En wie herinnert zich de Alfa Romeo van de Squadra Mobile niet?

Een andere snelheidsduivel is de Lamborghini Huracán, die vlot 310 km per uur haalde. Ook de befaamde ‘Pantera’ van maarschalk Armando Spatafora, een zwarte Ferrari 250 GTE uit 1962 ontbreekt niet. De Polizia di Stato van Italië is het enige politiekorps ter wereld dat een dergelijke wagen bezit.

Polizia (3)

Spatafora werd opgeleid door testpiloten van Ferrari en raasde in de jaren ’60 van de vorige eeuw door Rome op zoek naar gangsters en dieven die soms beschikten over auto’s die aanzienlijk sneller waren dan de wagens van de Squadra Mobile.

De politiebazen vonden het toen een logische zet om zelf een nog snellere wagen in te zetten die met een maximumsnelheid van 250 km per uur iedere andere weggebruiker het nakijken gaf.

In een gedeelte van het museum worden tevens een aantal historische uitrustingen gepresenteerd, zoals helmen, laarzen, petten en ander materiaal dat door de politie vanaf de jaren ’60 werd gebruikt.

Polizia (1)

Het Museo delle auto della Polizia di Stato is toegankelijk voor iedereen. De toegangsprijs bedraagt slechts 3 euro (gratis toegang voor politiepersoneel in dienst of gepensioneerd).

De opbrengst is overigens bestemd voor het steunfonds voor het personeel van de Polizia di Stato, meer bepaald voor het Piano Marco Valerio, dat opgericht is ten voordele van kinderen van politiefunctionarissen die lijden aan een ernstige ziekte.

Museo delle auto della Polizia di Stato
Via dell’Arcadia 20, Rome
Open van maandag tot zaterdag van 9 tot 13 uur
Gesloten op zondag, in de maand augustus en tijdens de kerstvakantie

Je kan het museum individueel bezoeken, maar wie een rondleiding wil voor groepen of scholen (zelfs buiten de gewone openingsuren) kan telefonisch of via e-mail contact opnemen met de Polizia di Stato.

Tel. 06 514 18 61
museoautopolizia@interno.it
www.poliziadistato.it

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.