Contactloze bankkaart vervangt papieren metroticket in Rome

Sinds vorige maand kan je in Rome gebruik maken van het metro- en stadstreinnet door met je kredietkaart of een bankkaart contactloos rechtstreeks aan de tourniquet te betalen. Je hoeft dan geen gewoon ticketje meer te kopen, de poortjes openen zich met je betaalpas. Iedereen, zowel inwoners als toeristen kunnen het dus gebruiken.

Rome lanceerde hiermee een nieuw betaalsysteem dat Tap & Go werd genoemd. Het geeft toegang tot alle metrostations van de lijnen A, B / B1, C en tot de spoorwegen Rome-Lido, Rome-Viterbo en Termini-Centocelle. En geen zorgen: de papieren tickets blijven gewoon bestaan.

Hoe werkt het concreet? Je kiest in het metrostation voor het speciale ‘Tap & Go’-tourniquet, dat bovenaan is uitgerust met een speciale elektronische lezer. Je benadert die even met je bankkaart of toestel en zodra het groene lampje aanspringt opent het poortje zich. Je beschikt dan over een virtueel BIT-biljet (Biglietto Integrato a Tempo) dat net zoals het papieren ticket 100 minuten geldig is. Je mag er nadien ook mee op de bus.

Na een metro- of stadstreinrit kan je inderdaad gewoon overstappen op een bus of tram. Omgekeerd gaat dat (nog) niet omdat geen enkele bus al is uitgerust met het Tap & Go-systeem. Controleurs op de bus kunnen met een speciale zakcomputer nagaan of je de rit effectief hebt betaald.

Momenteel is ongeveer de helft van de tourniquets in elk station uitgerust met deze speciale toegangsmogelijkheid, maar het systeem zal de komende maanden worden uitgebreid, al is het niet de bedoeling om alle toegangspoortjes te vervangen. Het papieren metro- en busticket blijft zoals gezegd ook gewoon bestaan.

Het systeem werkt met een contactloze kredietkaart of bankkaart (Mastercard, Visa, American Express, Maestro, Vpay, …). Er worden geen extra commissiekosten aangerekend. De gewone prijs van een BIT-biljet (1,5 euro) wordt van je rekening afgeschreven of komt op de uitgavenstaat van je kredietkaart.

Wie op technologisch vlak helemaal mee is kan desgewenst ook puur digitaal betalen, met een smartwatch of mobiel, ook met ApplePay of GooglePay, of via een ander platform waarop je je eigen bankkaart hebt ingesteld.

Zolang je betaalpas of toestel NFC-compatibel is (Near Field Communication) werkt het. NFC is een technologie waarmee je draadloos kleine hoeveelheden informatie kan uitwisselen binnen een straal van ongeveer 10 cm.

Wie via dit systeem veel gebruik maakt van het metro- en busnet geniet van een klein financieel voordeeltje, het zogenaamde ‘beste tarief’. Na de vijfde rit die het systeem binnen de 24 uur registreert, wordt automatisch een ticket ‘Rome 24 uur’ geactiveerd, wat je totale kostprijs op 7 euro brengt in plaats van 7,50 euro.

Je bespaart dus een halve euro per vijf ritten (normaal 1,5 euro x 5), op voorwaarde dat je die dus binnen de 24 uur maakt en dat alle vijf de ritten betaald werden met dezelfde kaart of toestel.

ATAC ontwikkelde het systeem met een aantal partners, waaronder Mastercard, Emv Transit, Sia, Vix Technology, Intesa San Paolo en PostePay Spa. Volgens ATAC voldoet het systeem aan de privacynormen die vereist zijn voor contactloze betalingen.

atac.roma.it

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.