Casa del Bicentenario in Herculaneum voor het eerst in 36 jaar opnieuw open voor publiek

Na een restauratiebeurt die meer dan dertig jaar heeft geduurd, is het zogenaamde Casa del Bicentenario in het antieke stadje Herculaneum nabij Napels weer geopend voor het publiek. De villa is opnieuw in volle glorie hersteld.

Dat het restauratieproject zo lang heeft geduurd komt omdat een eerdere renovatie meer kwaad dan goed had gedaan. Bovendien was de villa al jarenlang verwaarloosd. Herculaneum ligt vlakbij de zee en werd net als Pompeï en een aantal omliggende stadjes en villa’s getroffen door de verwoestende uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79 na Chr.

In Herculaneum kunnen bezoekers zich vandaag een goed een beeld vormen van de bouw van een Romeinse domus of huis. Anders dan in Pompeï is hier vaak de bovenverdieping bewaard gebleven, net als vele originele houten bouwelementen. Deze werden in de hete lava verkoold en zijn in die vorm bewaard gebleven. Onder meer in het Casa del Bicentenario zijn heel wat van dergelijke houten bouwelementen te zien.

Herculaneum telde slechts 4.000 inwoners en was kleiner maar rijker dan Pompeï, dat naar schatting 20.000 inwoners telde. Toch is het stadje veel minder bekend dan het wereldberoemde Pompeï. De archeologische resten zijn in Herculaneum ook beter bewaard gebleven dan in Pompeï omdat de laag lava en as er hoger kwamen. Zo kregen plunderaars geen kans en werden ook de gebouwen als het ware beschermd in een soort tijdscapsule.

Bij de vulkaanuitbarsting werd Herculaneum niet getroffen door een regen van as en puimsteen, zoals Pompeï, maar braakte de vulkaan een gloeiend hete pyroclastische stroom uit waardoor talrijke inwoners omkwamen.  Vervolgens werd het stadje bedekt door een dikke laag modder en lava. De laag lava die de stad bedekte was tot twintig meter dik en zorgde er ook voor dat de kustlijn een aanzienlijk stuk opschoof.

Het Casa del Bicentenario is drie verdiepingen hoog en fraai gedecoreerd met fresco’s en mozaïeken. Een slecht uitgevoerde restauratie in de jaren ’30 van de vorige eeuw had de originele kleuren van de schilderingen sterk doen vervagen. Men bracht toen een waslaag aan op de fresco’s maar die zorgde ervoor dat de originele verf losliet waardoor de toestand van de schilderingen fel verslechterde. Daardoor verdween gaandeweg ook de belangstelling voor het huis dat uiteindelijk op de rand van de verloedering stond.

Innovatieve technieken hebben nu de oorspronkelijke heldere kleurenpracht weer tevoorschijn gehaald. Door het toepassen van een nieuwe niet-organische gel is het de conservators gelukt de oorspronkelijke verflaag te stabiliseren en zelfs een aantal kleuren terug te brengen. De eerdere methode met de waslaag  is destijds ook gebruikt bij andere opgravingen in de regio. Om de schade die toen is aangericht aan deze antieke monumenten te herstellen, hopen archeologen en conservators in de komende jaren vaker gebruik te kunnen maken van de recent ontwikkelde techniek met de niet-organische gel.

Resten van het oude Herculaneum werden voor het eerst ontdekt in 1709 bij het slaan van een waterput. Grootschalige opgravingen vonden plaats in opdracht van Karel van Bourbon die in de jaren 1735-1759 koning van Napels was. Via schachten en onderaardse gangen werden kostbaarheden en kunstschatten naar boven gehaald.

De eerste systematische opgravingen in Herculaneum vonden plaats in de periode 1927-1958 onder leiding van archeoloog Amedeo Maiuri. Het Casa del Bicentenario werd ontdekt in 1938, exact twee eeuwen na het begin van de opgravingen in Herculaneum, daarom kreeg het de naam Twee-eeuwen-villa.

De oorspronkelijke bouwheren die het Casa del Bicentenario zowat 2000 jaar geleden optrokken zijn bekend: Gaius Petronius Stephanus en Calantonia Themis. De villa was één van de weelderigste gebouwen van de stad, met uitzonderlijke en delicate decoraties van mythologische taferelen, architecturale thema’s en afbeeldingen van dieren.

Het gebouw lag aan de hoofdstraat van het stadje. In 1983 werd het huis gesloten voor publiek bezoek omdat de bouwvallige woning te onveilig geworden was. Tegenwoordig is ongeveer een derde van Herculaneum opgegraven en zijn er vier huizenblokken blootgelegd met een oppervlakte van 200 x 250 m, ongeveer  4,5 ha. van de in totaal 20 ha.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.