Grote staking openbaar vervoer in Rome op 9 december

Het is niet de eerste keer dit jaar en het zal wellicht ook niet de laatste keer zijn dat het openbaar vervoer in Rome plat ligt door een staking. Die neemt, afhankelijk van de organiserende vakbond, doorgaans kleine of soms wat grotere proporties aan.

Op maandag 9 december bundelen de verschillende vakbonden van vervoersmaatschappij ATAC echter de krachten en roepen ze op tot een grote algemene staking.

Concreet zal het metro-, tram- en busnetwerk in Rome die dag stil liggen tussen 10 uur en 14 uur. In dat tijdsbestek zullen weinig of geen ritten worden gemaakt. Vóór 10 uur en na 14 uur moet in principe de dienstverlening verzekerd blijven.

De personeelsleden protesteren tegen hun eigen werkgever. ATAC leeft volgens hen in twee verschillende realiteiten. De directie van het bedrijf heeft het over nieuwe bussen, modern materieel, positieve balansen en hogere inkomsten. Wat de werknemers ervaren is een gebrek aan nieuwe bussen, oud en versleten materieel, slecht onderhoud, veiligheidsproblemen en een hoge werkdruk.

Het Agenzia per i Trasporti Autoferrotranviari del Comune di Roma SpA (ATAC) is een overheidsinstelling die als feitelijke concessiehouder verantwoordelijk is voor de planning en ontwikkeling van het openbaar vervoer en het tariefsysteem in Rome. ATAC is tevens opdrachtgever van de vervoerbedrijven Trambus (bus en tram) en Met.Ro dat instaat voor het metrovervoer. Oorspronkelijk was ATAC het gemeentelijk vervoerbedrijf van Rome.

ATAC beheert het volledige grootstedelijke tram- en trolleybusnetwerk, een groot deel van het busnetwerk van Rome en drie toegekende regionale spoorlijnen die eigendom zijn van de regio Lazio. Vorig jaar maakte ATAC voor het eerst sinds jaren 840.000 euro winst, maar om een faillissement te vermijden werkt het bedrijf momenteel onder toezicht.

Het Romeinse vervoersbedrijf draagt een schuldenberg mee van ongeveer 1,5 miljard euro. Leveranciers, banken, onderaannemers en andere bedrijven staan in de rij in de hoop ooit nog iets van hun centen terug te zien. De stad Rome is de enige aandeelhouder van ATAC.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.