Paus brengt vandaag bloemenhulde aan de Colonna dell’Immacolata

Paus Franciscus zal straks om 16 uur een bloemenkrans bevestigen aan de Colonna dell’Immacolata, een erezuil op de Piazza Mignanelli, vlak naast Piazza di Spagna in Rome. Ook kardinaal Angelo De Donatis, de vicaris-generaal van het bisdom Rome, zal aanwezig zijn, evenals een afvaardiging van het stadsbestuur. Het ophangen van de krans gebeurt met behulp van een ladderwagen van de brandweer.

Het aanbrengen van de bloemen is een jaarlijkse traditie. 8 december is de feestdag van de Onbevlekte Ontvangenis van de Heilige Maagd Maria. Paus Pius XII trok in 1950 als eerste paus op deze feestdag naar het Mariabeeld. Paus Johannes XXIII zette in 1958 die traditie voort, net als al zijn andere opvolgers.

Het was Paus Pius IX die in 1854 het dogma van de onbevlekte ontvangenis van Maria afkondigde. Al sinds de middeleeuwen werd ernaar gestreefd om dit als dogma te laten erkennen om duidelijk te maken dat Maria zonder zonde werd geboren en van bij aanvang vol van genade was. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat dit dogma betrekking heeft op de maagdelijke toestand waarin Jezus werd verwekt.

De zuil met het Mariabeeld werd opgericht in opdracht van Ferdinand II der Beide Siciliën en werd ontworpen door de architect Luigi Poletti (1792-1869).  De monumentale zuil werd geplaatst vóór het Palazzo di Propaganda Fide en werd onthuld op 8 december 1857. Het monument bestaat uit een marmeren voetstuk met diverse gebeeldhouwde voorstellingen, daarboven verrijst een zuil met een lengte van 11,8 m, gemaakt uit cipollino marmer, met een Korinthisch kapiteel.

Deze zuil werd in 1777 ontdekt op het Marsveld en wordt bekroond door een bronzen beeld van Maria, gemaakt door Giuseppe Obici. Op de vier hoekstukken van het voetstuk zijn beelden geplaatst van koning David (door Adamo Tadolini), de profeet Jesaja (door Salvatore Revelli), de profeet Ezechiël (door Carlo Chelli) en Mozes (door Ignazio Jacometti), elk begeleid door een Bijbeltekst in de sokkel onder het beeld. In het staande deel van de sokkel achter de beelden zijn inscripties in het Latijn aangebracht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.