Laatste weken voor tentoonstelling Ovidius in Metamorfose in Leuvense universiteitsbibliotheek

Een veertigtal clubleden van S.P.Q.R. brachten gisteren in twee groepen een begeleid bezoek aan de uitgebreide tentoonstelling Ovidius in Metamorfose in de Leuvense Universiteitsbibliotheek (Mgr. Ladeuzeplein 21, 3000 Leuven). Wie deze tentoonstelling nog niet heeft gezien moet zich stilaan beginnen haasten:  ze is nog te bezoeken tot en met 16 februari 2020.

De expo is het resultaat van een samenwerking tussen KU Leuven Bibliotheken en de KBR en werd gerealiseerd door curator Michiel Verweij.

Ovidius_logo

Deze tentoonstelling brengt hulde aan het werk van één van de grootste Latijnse dichters: Publius Ovidius Naso (43 v. Chr. – 17/18 na Chr.). Ovidius schrijft op een speelse en relativerende toon, met veel gevoel voor humor en voor drama. Dat maakt dat zijn werk ook vandaag nog gelezen en gesmaakt wordt.

Er gaat uiteraard veel aandacht uit naar zijn meesterwerk, de Metamorphoses, maar ook zijn andere werk, waaronder de Ars Amatoria, komt uitgebreid aan bod. De tentoonstelling zoomt ook in op zijn leven, in het woelige Rome in de eerste eeuw voor en na Christus.

Wie denkt enkel boeken en handschriften te zien in deze expositie, heeft het helemaal fout. Het werk van Ovidius is een inspiratiebron voor vele kunstenaars tot op vandaag en dat laat deze tentoonstelling duidelijk zien. Bovendien laten filmpjes in een heus amfitheater en digitaal doorbladerbare kostbare werken toe om je helemaal onder te dompelen in de wereld van Ovidius.

De meeste aandacht gaat naar Ovidius’ beroemde Metamorphoses: de tragische liefde tussen Pyramus en Thisbe, de foute keuze van Midas, de desastreuze wens van Phaeton, de onfortuinlijke Narcissus, de brandende passie van Apollo voor Daphne, de rampzalige vlucht van Daedalus en Icarus en de dramatische lotgevallen van Actaeon en Niobe.

Middeleeuwse handschriften, incunabelen en oude drukken verbeelden de verhalen, maar ook schilderijen, beelden en curiosa tonen aan hoe de Metamorphoses tot op de dag van vandaag een inspiratiebron van vele kunstenaars zijn.

ovidius

Bij de tentoonstelling hoort ook het boek  Ovidius. Het verhaal van een dichter, uitgegeven door Amsterdam University Press van de hand van curator Michiel Verweij.

De auteur verdiept zich in het leven en werk van de dichter Ovidius. Hij legt daarbij de link naar de vele stukken uit de collecties van KBR die met hun prachtige illustraties, gravures en tekeningen het rijke oeuvre van Ovidius belichten.

Deze publicatie is verkrijgbaar in de shop van de Universiteitsbibliotheek en ook te vinden in de boekenwinkel.

Praktische informatie Ovidius in Metamorfose

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.