Italiaanse regering roept noodtoestand uit

De Italiaanse regering heeft voor zes maanden de noodtoestand uitgeroepen vanwege het nieuwe coronavirus. Dat klinkt erger dan het is.

Door het uitroepen van de noodtoestand komt echter geld vrij voor het nemen van maatregelen en krijgen de regionale autoriteiten meer bevoegdheden om in te grijpen.  De regering nam de maatregel vandaag nadat bij twee Chinese toeristen in Rome besmetting met het virus was vastgesteld.

Italië kondigt regelmatig de noodtoestand af, maar meestal is dat na aardbevingen, storm of overstromingen zoals recent in Venetië. Daardoor treedt een versnelde procedure in werking om financiële middelen vrij te maken.

De autoriteiten gaan inmiddels de gangen na van twee Chinese toeristen om eventuele voorzorgsmaatregelen te nemen. De man en de vrouw van 67 en 66 jaar kwamen op 23 januari met een vlucht uit Wuhan aan in Milaan Malpensa. Via Parma reisden ze per bus naar Rome waar ze logeerden in het Grand Hotel Palatino aan de Via Cavour.

Het Chinese koppel ligt nu uit voorzorg in het ziekenhuis. De overige leden van de groep waarmee ze reisden staan onder observatie. Het hotel blijft gewoon open, al is de kamer waar de Chinezen verbleven momenteel nog verzegeld. Het luchtverkeer van en naar China vanuit Rome is voorlopig stopgezet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.