Cinecittà brengt hulde aan Federico Fellini (1920-1993)

Het is precies honderd jaar geleden dat de beroemde Italiaanse filmregisseur Federico Fellini (1920-1993) werd geboren. Die verjaardag wordt uitgebreid herdacht in zijn geboortestad Rimini maar ook Rome, de stad waar hij woonde en werkte, zal dit jaar heel wat aandacht aan de filmmaker besteden.

In de filmstudio Cinecittà opende vorig weekend Felliniana – Ferretti sogna Fellini, een nieuwe permanente tentoonstelling die tot tenminste 31 december 2020 (en vermoedelijk veel langer) zal te zien zijn.

felliana

Federico Fellini wordt beschouwd als één van de markantste regisseurs van de twintigste eeuw. In zijn carrière kreeg hij vier keer een Oscar voor de beste buitenlandse film en ontving hij twaalf individuele nominaties.

In april wordt een tentoonstelling over Fellini gepland in Palazzo Venezia, maar in afwachting kunnen liefhebbers dus al terecht in Cinecittà. De nieuwe tentoonstelling Felliniana werd uitgebouwd in Palazzina Fellini op het terrein van de filmstudio Cinecittà aan de Via Tuscolana.

Ze draagt de onmiskenbare stempel van Dante Ferretti, de Oscarwinnende scenograaf die voor Federico Fellini één van de magische architecten en uitwerker van zijn visioenen was, een kunstenaar-ambachtsman die in staat was om Fellini’s dromen vorm te geven.

Maar ook Francesca Lo Schiavo is nadrukkelijk aanwezig, de echtgenote van Ferretti en eveneens een internationaal vermaarde decorbouwer die al zeven keer werd genomineerd voor een Oscar. Drie keer mocht ze het begeerde beeldje meenemen naar Rome.

Cinecittà was voor Fellini de plek waar hij zijn eigen universum kon uitbouwen. De regisseur kon zich uitleven in de filmstudio’s en op de indrukwekkende sets. Het waren voor hem droomruimtes waar hij zich kon onderdompelen in de eigen verbeelding.

Meer nog dan Rome zelf, was Cinecittà voor Fellini de ideale stad. De tentoonstelling in de filmstudio zelf laat ons kennismaken met die wondere wereld zoals de regisseur die heeft ervaren.

Cinecittà geeft met dit initiatief een prachtig postuum geschenk aan Fellini en aan de miljoenen mensen die zijn films bewonderen. Het is onbegonnen werk om te vertellen wat er allemaal te zien is, dit is één van die expo’s die je gewoon zelf moet beleven.

Aan de opbouw in Palazzina Fellini werd meer dan een half jaar intens gewerkt. De realisatie was in handen van het Istituto Luce-Cinecittà, de Cineteca di Bologna en de CSC-Cineteca Nazionale.

De tentoonstelling dompelt je onder in de verbeelding van Fellini en in de dromerige en suggestieve verhalen die tot leven werden gebracht door zijn vele filmtechnici op de filmset. Dante Ferretti is er daar slechts eentje van.

Alleen al de verzameling filmaffiches is de moeite van het bekijken waard, maar evenzeer krijg je het verhaal van Fellini’s Fiat 125, de auto waarmee de regisseur naar zijn werk in Cinecittà reed, vaak vergezeld door Dante Ferretti.

Het was ook met deze auto dat hij ’s nachts graag met zijn vrienden door de Romeinse straten dwaalde en waarin vaak gesprekken plaatsvonden en ideeën werden uitgewisseld tussen de regisseur en zijn vrienden-medewerkers.

Wie tegenwoordig Cinecittà bezoekt kan heel wat beleven (zie kaderstukje onderaan), maar de nieuwe tentoonstelling Felliniana is een kleine parel die de filmliefhebber zeker in dit Fellinijaar niet mag missen.

Het is een ode aan de filmwereld en aan één van de meest representatieve Italiaanse regisseurs, maar ook aan de vele arbeiders en decorbouwers die vaak het onmogelijke realiseerden op de filmset.

Cinecittà
Via Tuscolana 1055, Rome
Metrohalte A – Cinecittà
Tel. 06 722 932 69
visit@cinecittaluce.it

https://cinecittasimostra.it/

https://cinecittasimostra.it/orari-e-biglietteria/

De gloednieuwe tentoonstelling Felliniana maakt vanaf nu deel uit van het uitgebreide Cinecittà-circuit, de permanente tentoonstellingsroute die het publiek elke dag kan volgen in de Cinecittà filmstudios.

Deze route bestaat uit tentoonstellingen in en het bezoeken van enkele historische gebouwen zoals het legendarische Teatro 5 (enkel wanneer er geen opnames plaatsvinden) en het bezoek aan enkele oude filmsets en decors.

Daaronder het antieke Rome (uit de televisieserie Roma), het middeleeuwse Firenze (uit de Borgia’s), de nagebouwde tempel van Jeruzalem en zelfs het nagebouwde interieur van een duikboot.

En wist je dat het enorme waterbassin waarin in 1959 de zeeslag in Ben-Hur is opgenomen zich ook nog altijd op de terreinen van de filmstudio bevindt? Het was te groot en te kostbaar om te worden afgebroken en het is uiteindelijk al die jaren blijven staan. Deze en vele andere weetjes ontdek je tijdens een bezoek aan Cinecittà.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.