Oudenburg pakt uit met tentoonstelling over het intieme leven van de Romeinen

Het Romeins Archeologisch Museum (RAM) van Oudenburg duikt vanaf morgen 18 februari tussen de lakens met een tentoonstelling over het intieme leven van de Romeinen. De aanleiding voor deze tentoonstelling (die te bezoeken is tot en met 30 augustus 2020) is het verschijnen van het boek ‘Roma intima: liefde, lijf en lust’ dat geschreven werd door Bert Gevaert en Johan Mattelaer en uitgegeven wordt door Sterck & De Vreese. Over dat boek dat gisteren officieel werd voorgesteld in het RAM lees je meer in onze nieuwsbrief van morgen.

intimaaffiche
Over wat de Romeinen tussen de lakens deden, bestaan heel wat misverstanden. Strips, boeken, televisieseries en films presenteren de Romeinse wereld graag als een seksueel paradijs: een plek waar alles kon en alles mocht. Maar ging het er in de realiteit echt zo aan toe?

De tentoonstelling probeert een genuanceerd beeld te geven van dit populaire beeld van ‘intimiteit’ in de Romeinse wereld. Het kadert het gegeven in een ruimer geheel waarbij aandacht is voor de historische werkelijkheid. Als kers op de taart geven hedendaagse kunstenaars hun visie op de Romeinse erotische droom.

De bezoeker wordt meegevoerd langs uiteenlopende thema’s zoals het Romeinse schoonheidsideaal, de lichaamsverzorging, de fascinatie voor de fallus, de liefde voor hetzelfde geslacht en de heimelijke kanten van bordeelbezoek. Deze tot de verbeelding sprekende onderwerpen krijgen kleur door objecten, replica’s, foto’s en diorama’s.

Voor deze tentoonstelling werd beroep gedaan op collecties van privéverzamelaars en vermaarde archeologische musea én op werken van binnen- en buitenlandse hedendaagse kunstenaars.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling, die loopt van dinsdag 18 februari tot en met zondag 30 augustus, organiseert het Romeins Archeologisch Museum ook een reeks van vier lezingen en een film gewijd aan de liefde, de erotiek of andere aspecten van het lichaam in het oude Rome.

Johan Mattelaer zal het hebben over Romeinse latrines, thermae en fullones. In ‘Geef me duizend zoenen’ brengt Tom Ingelbrecht een panorama van het Latijnse zoengedicht. Herbert Verreth zal het publiek doen blozen met zijn voordracht over Romeinse orgieën in de film en Bert Gevaert stelt de vraag of het oude Rome echt wel een paradijs was voor perverselingen en pedofielen.

Als afsluiter is er de openluchtfilm A Funny Thing Happened on the Way to the Forum, een muzikale komedie van Richard Lester uit 1966, waarin de slaaf Pseudolus probeert zijn vrijheid terug te winnen door zijn jonge meester te helpen het buurmeisje het hof te maken.

Ook kunstkring Roderick levert haar bijdrage aan de tentoonstelling ‘Roma Intima’ en laat zich inspireren door de liefde en de lust in het Oude Rome. Werken rond een thema blijft voor een kunstenaar een boeiende uitdaging. Hun creatieve uitspattingen kun je gedurende de zomermaanden bewonderen in de foyer van cultureel centrum ipso facto. Dit jaar wordt het in het RAM dus best pittig en lichtjes pikant.

Roma Intima. Liefde, lijf en lust
Romeins Archeologisch Museum Oudenburg
Marktstraat 25
8460 Oudenburg
Tel. 059 56 84 00
ram@oudenburg.be
Website

Eén reactie to “Oudenburg pakt uit met tentoonstelling over het intieme leven van de Romeinen”

  1. Homepage Says:

    … [Trackback]

    […] Read More: romenieuws.wordpress.com/2020/02/17/oudenburg-pakt-uit-met-tentoonstelling-over-het-intieme-leven-van-de-romeinen/ […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.