Schitterend beeldhouwwerk van Gian Lorenzo Bernini gerestaureerd

In de vierde kapel links, de zogenaamde Paluzzi-Albertoni-kapel, in de kerk San Francesco a Ripa in Trastevere, bevindt zich een prachtig maar minder bekend beeldhouwwerk van Gian Lorenzo Bernini (1598-1680). ‘De extase van de Gelukzalige Ludovica Albertoni’ uit 1674 is na een zes maanden durende restauratiebeurt opnieuw in volle glorie te bewonderen.

Het witte Carrara-marmer glanst alsof het pas uit de groeve komt. Het gezicht van de gezegende die al haar magie heeft herwonnen straalt als nooit voordien. De restauratie heeft 39.000 euro gekost.

Het beeld is één van de late meesterwerken van de grote kunstenaar. Het werk heeft een duidelijke band met de veel bekendere ‘De extase van de heilige Theresia’ uit 1646 in de Santa Maria della Vittoria (die pas echt druk werd bezocht na het boek en de film Angels & Demons van respectievelijk Dan Brown en Ron Howard).

Ook de sculpturen in Bernini’s dertig jaar jongere Raimondi-kapel in de San Pietro in Montorio doen enigszins denken aan deze Extase van Ludovica. Ook de Raimondi-kapel is minder bekend, ook al omdat hier minder toeristen in de buurt komen.

Ludovica geeft zich in de San Francesco a Ripa hartstochtelijk en haast willoos over aan haar religieuze extase. Ludovica Albertoni (1474-1533) die onder het altaar begraven ligt, behoorde tot de reguliere derde orde van Franciscus van Assisi. Tot deze orde traden mensen toe die geen priester of non wilden worden, maar wel de idealen van Franciscus (liefde, armoede en nederigheid) wilden naleven.

De weduwe Albertoni wijdde haar laatste levensjaren aan het verzorgen van de armen in Trastevere. Toen ze doodziek de communie kreeg, raakte ze in mystieke extase en overleed meteen daarna. Dat is het moment dat door Bernini werd uitgebeeld. In 1671 werd Ludovica zalig verklaard.

Haar rijke familie (de Santa Maria in Campitelli staat ongeveer op de plaats van hun vroegere paleis) bestelde de praaltombe bij Bernini. De kunstenaar vereeuwigde de dame op het moment dat ze zalig en verzadigd het goddelijke licht ontvangt.

Vandaag kijken bezoekers nog altijd vol verbazing naar deze ‘Estasi di Beata Ludovica Albertoni’, maar vreemd genoeg weten lang niet alle toeristen de weg naar dit beeld van de nochtans zeer populaire Bernini te vinden.

Het beeld ligt boven en achter het altaar en vormt door de lichtinval vanuit een verborgen zijvenster een frappant contrast met de schemerige kapel ervoor. Aan de zijkanten zijn twee zestiende-eeuwse fresco’s te zien met rechts de heilige Ludovica en links de heilige Clara.

Tijdgenoten verweten dit werk zijn overdreven pathetiek, een gebrek dat men verklaarde door Bernini’s ouderdom, hij was inderdaad reeds 76 jaar toen hij dit kunstwerk maakte. Laat duidelijk zijn dat het vooral reacties waren van jaloerse, gefrustreerde en veel jongere collega’s die nooit het niveau van de meester zouden bereiken.

L’estasi della Beata Albertoni
San Francesco a Ripa
Piazza di San Francesco d’Assisi 88, Rome
www.sanfrancescoaripa.it

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.