Nieuwe publicatie over Romeins thermencomplex in Heerlen

Archeologen hebben de leeftijd van de Romeinse thermen in Heerlen vastgesteld. In een publicatie die volgende maand zal verschijnen, stellen zij dat het badhuis is gebouwd tussen 63 en 74 na Christus. Die vaststelling bevestigt eerdere vermoedens.  Daarmee is het badhuis vrijwel zeker het oudst bekende stenen gebouw binnen de Nederlandse landsgrenzen. De website Archeologie Online publiceerde recent het verhaal.

Een internationaal team van wetenschappers uit Frankrijk, België, Duitsland en Nederland onderzocht de restanten van het Romeinse badhuis in Heerlen. Daarnaast onderzochten ze vondsten die rondom het badhuis zijn gedaan. Uit dat onderzoek blijkt nu dat het badhuis ouder was dan tot nu toe werd aangenomen en dat het bovendien een imposant bouwwerk is geweest. Daaruit concluderen zij dat het badhuis, en daarmee ook de nederzetting eromheen, een belangrijkere status had dan tot nu toe vaak werd aangenomen.

Het thermencomplex werd gebouwd door militairen, voor wie Heerlen, of in de Romeinse periode Coriovallum, een belangrijke ontmoetingsplek werd. Het badhuis vervulde dus een belangrijke functie in de regio en dat was te zien. Toen het badhuis op haar grootst was, stond er een gevel van 48 meter en 8 tot 10 m hoog.

Dat Coriovallum een belangrijke functie had, blijkt uit het feit dat een stenen zuil waarvan werd gedacht dat die bij het badhuis hoorde, geen deel van het badhuis was, maar van een ander stenen gebouw. Uit dat gegeven trekken de archeologen de conclusie dat er dus twee stenen publieke gebouwen dicht bij elkaar hebben gestaan.

Meerdere grote stenen gebouwen op een kleine oppervlakte zou volgens de archeologen een indicatie zijn dat Coriovallum een belangrijke status had. Bijkomend onderzoek in de omgeving van het badhuis moet daarover meer aanwijzingen opleveren.

Het badhuis in Heerlen werd in de jaren ’40 van de vorige eeuw ontdekt, toen een boer een stenen zuil raakte tijdens het ploegen. Toen archeologen de zaak verder onderzochten, bleken er veel meer Romeinse resten in de grond te zitten. Bij verder onderzoek werden de resten van het badhuis blootgelegd.

Op de plek waar het thermencomplex werd gevonden, werd in de jaren ’70 het Thermenmuseum opgericht, met een grote hal die over de opgraving heen werd gebouwd.

De publicatie bij het nieuwe onderzoek verschijnt in maart 2020. Aan het onderzoek werd gewerkt door een team van dertig wetenschappers, die voor het eerst in decennia weer aan het werk gingen in en rond het badhuis, onder leiding van het Thermenmuseum. Het onderzoek werd gesteund door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en de Provincie Limburg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.