Vaticaan sluit alle catacomben voor publiek

Het Vaticaan sluit alle catacomben in Rome en elders in Italië voor bezoekers wegens de uitbraak van het coronavirus. Volgens het Vaticaan is het een voorzorgsmaatregel om zowel de gidsen als het publiek te beschermen. De verzameling van groepen mensen in de smalle en vochtige onderaardse gangen, de hoge vochtconcentratie en de beperkte ventilatie in de gesloten ruimtes vergemakkelijken de verspreiding van het virus.

De beroemdste catacomben bevinden zich in Rome, maar ook elders in de regio’s Lazio, Campania, Toscane, Sicilië en Sardinië zijn catacomben te bezoeken. Deze onderaardse begraafplaatsen dateren uit de eerste twee eeuwen van het christendom en bestaan vaak uit kilometers lange onderaardse gangen. Het Vaticaan, dat al deze catacomben bezit en beheert, hoopt ze zo spoedig mogelijk weer te kunnen openen.

Sinds deze week zijn ook in Vaticaanstad zelf extra veiligheidsmaatregelen van kracht om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo is onder meer beslist dat audiënties en andere publieke ontmoetingen van de paus met een grote mensenmassa niet langer in gesloten ruimtes zoals de Paus Paulus VI-zaal bijvoorbeeld zullen plaatsvinden. De publieke ontmoetingen met de paus worden echter niet afgelast.

In kerken worden de bakjes met wijwater verwijderd of afgesloten om besmetting langs deze weg te voorkomen. Enkele bisdommen in Noord-Italië hebben de erediensten geschrapt.

Paus Franciscus (83) is zelf al een paar dagen onwel en heeft ook vandaag al zijn afspraken afgezegd. Woensdag tijdens de eucharistieviering moest hij hoesten en niezen en sprak hij met een hese stem. Er is op dit moment geen link met het coronavirus, maar meer details over zijn ziekte zijn niet bekend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.