Klassieke liefde. Eros en seks naar Ovidius

Seks en liefde in de oudheid liggen tegenwoordig blijkbaar goed in de markt. Na het boek Roma Intima van Bert Gevaert en Johan Mattelaer dat vorige maand verscheen, pakt nu ook Anton van Hooff uit met een soortgelijke uitgave. In zijn nieuwe boek Klassieke liefde. Eros en seks naar Ovidius verkent de auteur de vele aspecten van seksualiteit in de klassieke oudheid.

Over liefde bij de oude Grieken en Romeinen bestaan hardnekkige vooroordelen, zoals: ‘toen was homoseksualiteit heel gewoon’. Om een reëler beeld te geven volgt Anton van Hooff in dit boek Ovidius, de grote kenner van de liefde, die in zijn Ars amatoria een volledige leergang erotiek geeft.

Zijn lessen zijn voor Van Hooff het aanknopingspunt om alle kanten van antieke seksualiteit te verkennen: prostitutie, huwelijk, overspel, geboorteregeling, gelijkgeslachtelijke liefde en tijdelijke en permanente onthouding. Anton van Hooff dient in Klassieke liefde vele wetenswaardigheden op, en laat zien hoe de werken van Ovidius de kunst en literatuur in de afgelopen tweeduizend jaar hebben beïnvloed.

Anton van Hooff was hoofddocent klassieke geschiedenis aan de Universiteit Nijmegen. Hij publiceerde al een reeks boeken over de klassieke oudheid waaronder Keizers van het Colosseum en De gouden eeuw van Rome. Hij schrijft voor diverse kranten en tijdschriften over onderwerpen uit de klassieke oudheid maar ook over meer recente geschiedenis.

Op donderdag 12 maart presenteert Van Hooff zijn nieuwe boek in het Rijksmuseum van Oudheden (Tempelzaal) in Leiden (Nederland) met een lezing en de overhandiging van het eerste exemplaar. Het programma begint om 15 uur (zaal open vanaf 14.30 uur). De toegang is gratis, maar er wordt gevraagd om je vooraf aan te melden via het formulier op deze website.

Klassieke liefde. Eros en seks naar Ovidius
Anton Van Hooff
Aantal pagina’s: 336
Met illustraties
Uitgeverij: Omniboek
Eerste druk: maart 2020
EAN: 9789401916486
Prijs: 22,50 euro

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.