Roma Intima: lezingen in Brugge en Kortrijk – GEANNULEERD

Het Nederlands Klassiek Verbond afdeling West-Vlaanderen (NKV) organiseert twee lezingen naar aanleiding van het vorige maand verschenen boek Roma Intima. Liefde, lijf en lust in het oude Rome. Het boek vormt ook de aanleiding voor een tentoonstelling in Oudenburg.

Deze hebben plaats op dinsdag 10 maart 2020 in het Hof van Watervliet, Oude Burg 27 in Brugge en op donderdag 12 maart 2020 in de Centrale Bibliotheek, Leiestraat 30 in Kortrijk. Beide lezingen starten om 20 uur. De spreker is Bert Gevaert, één van de auteurs van het boek.

In films, televisieseries, boeken en stripverhalen worden de Romeinen vaak voorgesteld als behoorlijk geperverteerde seksmaniakken. Het oude Rome was een seksueel paradijs waar alles kon en alles mocht en waar orgieën dagelijkse kost waren. De allergrootste wellustelingen waren uiteraard de keizers en hun entourage voor wie geen enkel seksueel taboe bestond, denk maar aan keizer Nero en keizer Caligula.

Uiteraard is dat een erg gekleurde – en commercieel interessante – weergave van de werkelijkheid, die gretig aftrek vindt bij een groot publiek. Maar wat kunnen we op basis van de historische bronnen, namelijk teksten, kunst en archeologische vondsten, vertellen over hoe het er in het intieme leven van de Romeinen echt aan toe ging?

Wat zijn de feiten? Hielden de Romeinen van billen of borsten? Hoe was de ideale man onderaan ‘geschapen’? Stonden ze positief of negatief tegenover mensen die wij vandaag LBG’s (Lesbisch, Bi en Gay) noemen? Wat gebeurde er allemaal in het huwelijksbed, maar ook op het toilet? Schaamden Romeinen zich voor hun scheten? Dat alles en véél meer wordt tijdens deze lezingen in woord en beeld tot leven gebracht.

Bert Gevaert (1978) is doctor in de Taal en Letterkunde: Latijn en Grieks, leerkracht klassieke talen en stadsgids in Brugge. Daarnaast is hij ook instructeur bij de schermgilde de Hallebardiers en gaf in verschillende Europese landen seminaries en trainingen in het middeleeuwse langzwaard, dolk en worstelen. In zijn onderzoek en lezingen focust hij zich op ‘disability studies’, krijgskunst, Romeinse, middeleeuwse en napoleontische geschiedenis.

Van zijn hand verschenen ‘Te wapen’ (Davidsfonds / WPG, 2016), ‘Het grote verhaal van kleine mensen’ (Davidsfonds, 2017), ‘Bloedstollend Brugge’ (Saga Uitgaven, 2017) en tal van wetenschappelijke artikels. Bert Gevaert is ook lesgever voor Davidsfonds Academie (Te Wapen, Wat een zotten die Romeinen).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.