Noord-Italië gaat volledig op slot

Terwijl we eerder deze week dachten dat de sluiting van alle scholen en universiteiten in heel Italië een drastische maatregel was om de verspreiding van het coronavirus te beperken, bewijst de Italiaanse regering nu dat het nog straffer kan. Tijdens een persconferentie vannacht maakte premier Conte een nieuw nooddecreet bekend waarbij de facto heel Noord-Italië in quarantaine wordt geplaatst. Ook de steden Venetië en Milaan, de tweede grootste stad van Italië, bevinden zich in dat gebied.

rodezone

In de getroffen zone wonen ongeveer 16 miljoen mensen. Dat is een kwart van de Italiaanse bevolking. Concreet wordt het verkeer van personen naar of vanuit de regio Lombardije en in veertien provincies verspreid over de regio’s Emilia-Romagna, de Marken, Piemonte en Veneto aan banden gelegd. Verplaatsingen zijn alleen toegestaan in noodgevallen.

Daarbij horen de provincies Modena, Parma, Piacenza, Emilia-Romagna, Rimini, Pesaro-Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Ossola, Vercelli, Padua, Treviso en Venetië. De regio Lombardije is het economische hart van Italië, waardoor de maatregel de zoveelste economische opdoffer zal betekenen voor het land. 

asti

Tot dusver was een veel kleiner deel van het grondgebied van Italië onder quarantaine geplaatst. In het hele gebied blijven sportzalen, zwembaden, kuuroorden, skistations, musea en culturele centra tot tenminste 3 april dicht. Winkelcentra mogen enkel van maandag tot vrijdag openen. Koffiebars en restaurants mogen openen van 6 tot 18 uur, maar moeten maatregelen nemen zodat hun klanten niet te dicht bij elkaar moeten zitten.

Ook in de rest van het land worden bijkomende maatregelen getroffen. Cinema’s, theaters, musea, speelhallen, dansscholen, discotheken en gelijkaardige zaken in het hele land gaan dicht om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De overheid krijgt tevens de mogelijkheid om hotels op te eisen om er personen in quarantaine onder te brengen.

Premier Giuseppe Conte sprak vannacht over een nationale noodsituatie en gaf toe dat de maatregelen inderdaad drastisch zijn, maar noodzakelijk om de verspreiding van het virus te beperken en de druk op het Italiaanse gezondheidsstelsel te verminderen. Vakanties van personeel uit de gezondheidszorg worden ingetrokken. Het decreet maakt het ook mogelijk om gepensioneerde artsen terug op te roepen.

De twee heen- en terugvluchten naar Venetië en Milaan die de Belgische luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines vandaag zondag op het programma heeft staan, naar zullen doorgaan zoals gepland.

De Italiaanse autoriteiten hebben voorlopig nog niet laten weten dat de luchthavens van Venetië en Milaan de deuren zouden moeten sluiten. Het Belgische Ministerie van Buitenlandse Zaken raadt niet-essentiële reizen naar de regio Lombardije en veertien Italiaanse provincies af.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.