Bijna alle winkels in heel Italië gesloten

Het wordt stilaan echt hallucinant. Drie dagen geleden ging heel Italië al op slot, maar nu neemt de Italiaanse regering nog strengere maatregelen om het coronavirus in te dijken. De Italiaanse premier Giuseppe Conte verklaarde vanavond laat in een televisietoespraak dat alle winkels in heel Italië dichtgaan.

Ook cafés, restaurants, ijssalons, koffiezaken, … worden volledig gesloten. Tot nu mochten ze nog openblijven tot 18 uur. Alleen al de beslissing om de populaire koffie- en eetcultuur voorlopig af te schaffen, hakt er diep in bij de Italianen.

Alleen apotheken, voedingswinkels, benzinestations, kranten- en tabakswinkels, wasserijen, banken en postkantoren mogen openblijven. Ook markten kunnen nog, maar enkel wanneer ze voeding aanbieden. Thuisleveringen zijn wel nog mogelijk.

Bedrijven moeten extra veiligheidsmaatregelen nemen en alle afdelingen die niet strikt noodzakelijk zijn voor de productie sluiten. De nieuwe regeringsmaatregelen gaan in vanaf morgen 12 maart en gelden voorlopig tot 25 maart.

koffie

Onder meer Attilio Fontana, de minister-president van Lombardije, had er bij de regering op aangedrongen om alle winkels, bars, winkelcentra, hotels en kantoren verplicht te laten sluiten en het openbaar vervoer op te schorten. De regering volgt hem nu daarin grotendeels.

Het openbaar vervoer ontsnapt voorlopig aan de nieuwe regels. Het nieuwe decreet laat de regering wel toe de frequentie van het openbaar vervoer te verminderen waar en indien dit  nodig zou zijn. Ook de hotels vallen niet onder het decreet, maar die zitten toch al vrijwel allemaal zonder gasten. De hotelsector stevent overigens af op een nooit geziene economische catastrofe en ze zal niet de enige zijn.

Premier Conte verstrengt de maatregelen niet zomaar. Door de sociale contacten nog meer te beperken in de hoop nieuwe besmettingen te vermijden, hoopt Italië de druk op het gezondheidssysteem wat weg te nemen. Vele ziekenhuizen kampen door de toevloed aan patiënten met een capaciteitsprobleem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.