Voormalig bankgebouw wordt vijfsterrenhotel

Vastgoed in Rome is niet goedkoop, maar in de (omgeving van) de Via Vittorio Veneto lopen de prijzen nog forser op. In de buurt zijn enkele van de meest prestigieuze hotels van Rome gevestigd en de locatie is zeer gegeerd om nog meer luxueuze overnachtingsmogelijkheden te openen.

Recent kocht de onafhankelijke vermogensbeheerder Antirion-SGR uit Milaan het voormalige hoofdkantoor van BNL Gruppo BNP Paribas aan de Via Sallustiana 49, vlakbij de Amerikaanse ambassade. Het enorme pand zal worden getransformeerd tot …, jawel, een vijfsterrenhotel.

De bouw van het voormalige bankkantoor begon in 1934, de inhuldiging volgde op 5 mei 1937. Het gebouw werd ontworpen door de bekende architect Marcello Piacentini (1881-1960), één van de belangrijkste voorstanders van de Italiaanse fascistische architectuur.

Hij was de zoon van architect Pio Piacentini (1846-1928), die in Rome in 1883 onder meer het Palazzo delle Esposizioni aan de Via Nationale ontwierp. Marcello Piancentini raakte in één klap bekend toen hij in 1907 op slechts 26-jarige leeftijd het historische centrum van Bergamo vernieuwde.

Hij werd actief in heel Italië, maar raakte vooral bekend door zijn gebouwen die hij ontwierp in opdracht van de fascistische regering in Rome. Piancentini creëerde een soort vereenvoudigde neoklassieke en rationele stijl die een uithangbord werd van de fascistische architectuur in Rome.

Hij was onder meer verantwoordelijk voor de nieuwe universiteitscampus (Università di Roma La Sapienza, 1932) en de creatie van de EUR-wijk (Esposizione Universale di Roma) in het zuiden van Rome die vanaf 1937 werd gebouwd. Deze wijk was oorspronkelijk gepland als de locatie voor de wereldtentoonstelling van 1942, onder de naam E42. Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog ging deze wereldtentoonstelling nooit door, maar de opmerkelijke wijk bleef tot vandaag bestaan.

In Rome ontwierp Marcello Piancentini onder meer ook de Via della Conciliazione (1936-1950, samen met Attilio Spaccarelli), het Albergo degli Ambasciatori aan de Via Veneto 70 (1925-1932, vandaag het Grand Hotel Palace), het Teatro Sistina (1946-1949), de Cappella universitaria Divina Sapienza (1947–1952) en het Palazzo dello Sport (1960, in samenwerking met Pier Luigi Nervi).

Hij was ook verantwoordelijk voor de restauratie en het gevelontwerp van het Teatro dell’Opera di Roma (1926-1928). Een buitenbeentje is de basiliek Sacro Cuore di Cristo Re aan de Viale Giuseppe Mazzini 32 die vanaf 1924 werd gebouwd. Marcello Piacentini wilde de kerk aanvankelijk optrekken in de stijl van de vele zestiende-eeuwse Romeinse kerken, maar hij zag daarvan af, legde de bouw stil en maakte een compleet nieuw ontwerp.

Kenmerkend zijn de hoge koepel en de twee uit baksteen opgetrokken klokkentorens. De bouw werd uiteindelijk in 1934 voltooid. Na de val van het fascistische regime zou hij tijdelijk stoppen met zijn architecturale bezigheden. Piancentini stierf in Rome in 1960.

In het voormalige bankgebouw aan de Via Sallustiana zijn fraaie art nouveau fresco’s te bewonderen. Vrijwel het volledige interieur van het voormalige bankgebouw straalt grote luxe uit. Vooral in de vroegere directiekamers zijn prachtige fresco’s te bewonderen.

In de gangen bevonden zich antieke beelden en de muren werden versierd met fantastische kunstwerken. In de kunstcollectie bevonden zich meesterwerken van onder meer Corot, Morandi, Severini, Canaletto, Lorenzo Lotto, Guttuso, Mafai, Savinio, De Pisis, De Chirico en Severini.

Het gebouw telt ongeveer 150 kamers. Die zijn inmiddels ontruimd. De werknemers van de bank zijn verhuisd naar de schipvormige kristallen kolos (foto onder) vlakbij het nieuwe station Tiburtina. Dat nieuwe kantoor werd ontworpen door het architectenkantoor 5+1AA van Alfonso Femia en Gianluca Peluffo.

De aanvraag voor de bestemmingswijziging van het vroegere bankgebouw aan de Via Veneto is al gebeurd. De nieuwe eigenaar betaalde naar verluidt 190 miljoen euro voor het gebouw. Volgens ingewijden is dat een koopje, maar er is natuurlijk nog een enorme bijkomende investering nodig om het geheel om te vormen tot een vijfsterren-accommodatie.

De aankoop van Antirion-SGR is overigens niet de enige vastgoedbeweging in de Via Veneto. Zo zou het prestigieuze Westin Excelsior-hotel voor 220 miljoen euro verkocht zijn aan de Katara Hospitality Group uit het Arabische emiraat Qatar.

Dat is ook de eigenaar van het Baglioni Hotel Regina (Via Veneto 72), tegenover het Excelsior-hotel, in handen. In de vlakbij gelegen Via di San Basilio bevindt zich nog een tweede kleiner kantoor van BNP Paribas. Dat werd verkocht aan de Gruppo Statuto (Michele Amari) om er een Starwood ‘W’-hotel van te maken.

Het aantal vijfsterrenhotels in Rome blijft groeien. De voorbije vijftien jaar is het aantal tophotels in de stad gestegen met bijna 70%. In 2006 waren er 21 vijfsterrenhotels, in 2011 waren er 26 en vandaag is hun aantal gegroeid tot bijna 40. Er zijn ook nog enkele vijfsterrenhotels die een extra luxevermelding krijgen. Zes sterren toekennen zoals bijvoorbeeld in Dubai is omwille van de Italiaanse wetgeving onmogelijk.

Amerikanen vormen de grootste groep klanten van dit soort hotels, al komen er ook steeds meer bemiddelde gasten uit Rusland, China en de Verenigde Arabische Emiraten. Opvallend is tevens dat de tophotels vrijwel allemaal in handen zijn van buitenlandse investeerders en fondsen, vooral Arabieren.

Zo is het historische Hotel Eden aan de Via Ludovisi eigendom van de sultan van Brunei, één van de rijkste mensen ter wereld. Het hotel wordt beheerd door de Dorchester Group Limited, dat zelf toebehoort aan BIA, het Brunei Investment Agency, een onderdeel van het ministerie van Financiën van Brunei, dat rechtstreeks wordt gecontroleerd door sultan Hassanal Bolkiah.

Het Aleph Hotel, een vijfsterrenstulpje aan de Via di San Basilio behoort tot de Al Faisal Holding, die gecontroleerd wordt door Sjeik Faisal Bin Qassim Al Thani, uit Qatar.

Ook het familiale hotel Aldrovandi, aan de Via Ulisse Androvandi op de rand van Villa Borghese is in buitenlandse handen. De Dogusgroep van Ferit Faik Sahenk, één van de rijkste ondernemers in Turkije, kocht het hotel enkele jaren geleden voor een onbekend bedrag.

Zelfs het befaamde Grand Hotel Via Veneto (op nr. 155 in de straat) heet officieel Jumerah Grand Hotel en is in handen van de Dubai Holding Group van emir Mohamed Bin Rashid Al Maktoum.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.