Vaticaan verschuift eedaflegging nieuwe Zwitserse gardisten naar 4 oktober

De nieuwsdienst van het Vaticaan maakt bekend dat de jaarlijkse traditionele eedaflegging van de nieuwe rekruten van de Zwitserse garde wordt verschoven naar 4 oktober. Normaal is die plechtige gebeurtenis voorzien op 6 mei, de dag waarop Il Sacco di Roma (de plundering van Rome) die in 1527 plaatsvond.

De eedaflegging van de 38 nieuwe gardisten zal gebeuren zonder publiek. Normaal mogen familieleden en een aantal genodigden aanwezig zijn bij de plechtigheid. De viruscrisis steekt daar een stokje voor. De ceremonie wordt vanaf 17 uur wel live gestreamd via de Vaticaanse media.

Bij de beruchte Sacco di Roma door keizer Karel V op 6 mei 1527, sneuvelden maar liefst 147 van de 150 wachters. Dankzij het heldhaftige verzet van de nog overgebleven gardisten kon de toenmalige paus Clemens VII met zijn gevolg langs de nog steeds bestaande Passetto di Borgo uit het Vaticaan vluchten naar de Engelenburcht.

De rest van Rome was volledig aan de plunderende indringers overgeleverd. De paus overleefde het maar de geslaagde reddingsactie draaide voor de gardisten uit op een ware zelfmoordmissie. Met hun rug tegen de muren van het Vaticaan vonden ze de dood. Voor de kazerne van de garde staat nog steeds een monument dat aan die bloedige feiten herinnert. Elk jaar wordt op 6 mei een bloemenkrans neergelegd ter ere van de gardisten die toen zijn omgekomen.

vlagguardia

Die gebeurtenis is de reden waarom de nieuwe leden van de Guardia Svizzera Pontificia precies op 6 mei in de ochtend op hun vlag trouw zweren aan de paus. Zij leggen tijdens deze ceremonie hun linkerhand op de pauselijke vlag van het korps (op de kleurrijke vlag staan onder meer het wapen van de paus en het wapen van paus Julius II, de oprichter van de eenheid) en heffen de rechterhand met drie gestrekte vingers (het teken van de Drievuldigheid). Behalve een eigen vlag heeft de Zwitserse garde ook een eigen parochiekerk binnen Vaticaanstad, gewijd aan Sint-Maarten.

Het korps wordt voor het eerst genoemd in een document uit 1505 waarin paus Julius II tweehonderd Zwitserse hellebaardiers vraagt om de pauselijke staat te dienen. Het korps, dat al snel uitgroeide tot de persoonlijke lijfwacht van de paus, werd in 1506 officieel opgericht. De Zwitserse Wacht is ondertussen al eeuwen lang verantwoordelijk voor de persoonlijke veiligheid van de paus.

3 Reacties to “Vaticaan verschuift eedaflegging nieuwe Zwitserse gardisten naar 4 oktober”

 1. martin tukker Says:

  ik zie het al. Dat wisselt per paus natuurlijk. dus nu embleem van Franciscus.

  • S.P.Q.R. Says:

   Inderdaad. In het vierde kwart (rechtsonder) zie je het wapen van paus Julius II, in het eerste kwart (linksboven) dat van de regerende paus, Franciscus dus. De andere twee vakken tonen de kleuren van de Zwitserse Garde (rood, geel en blauw, de kleuren van het huis van Medici), en in het midden van het kruis staat het wapen van de huidige commandant van de wachters, op dit moment Christoph Graf.

 2. martin tukker Says:

  Wat ik niet begrijp van de vlag der gardisten is de linker bovenzijde. Hoe kan het embleem van de Jezuïeten daar staan? Die werden immers pas onder auspiciën van Paulus III opgericht en dat was ruim 7 jaar na de sacco dus 21 jaar na Julius II dus 29 jaar na de oprichting van de garde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.