Achter de schermen van het Vaticaan

Lezing door Tom Zwaenepoel

Donderdag 5 november 2020 om 20 uur

In deze lezing gaat auteur en Vaticaan-kenner dr. Tom Zwaenepoel in op wat er verborgen ligt aan de hoge, dikke muren van de kleinste staat te wereld: Vaticaanstad. Paus Franciscus is niet alleen het hoofd van de rooms-katholieke Kerk maar ook het staatshoofd van dit landje.

Tom Zwaenepoel geeft een kort overzicht van de belangrijkste gebouwen: de vier hoofdbasilieken, de Vaticaanse musea en tuinen, de Sixtijnse Kapel en het apostolisch paleis. Verder stelt hij de protagonisten van deze ministaat voor en bespreekt hij kort het leven in de Staat van Vaticaanstad. Zo komen ook het protocol en de veiligheidsdiensten van de paus aan bod.

Tot slot gaat hij ook in op het Argentijnse pontificaat. In welke mate is paus Franciscus een ‘revolutionaire’ paus? Wat heeft hij tot nu toe al gerealiseerd en wat zijn de grootste hindernissen in zijn plan om de Romeinse Curie te hervormen?

Dr. Tom Zwaenepoel (° Brugge 1970) is verbonden aan de Universiteiten Gent en Bayreuth en aan de Abdijschool van Zevenkerken; in het kader van de Erasmus-docentenuitwisseling geeft hij gastlezingen aan de Finse universiteiten van Oulu en Turku. Hij publiceerde bij uitgeverij Lannoo verschillende boeken over het Vaticaan en de paus.

PRAKTISCH

 • Donderdag 5 november 2020 om 20 uur
 • Lokaal A.1.3. in cultureel centrum Romaanse Poort,
  Brusselsestraat 63, 3000 Leuven.
 • Klik hier voor het routeplan
 • De toegang is gratis, iedereen is welkom.

Zoals altijd: heel graag tot dan!

Het clubbestuur van S.P.Q.R.

2 Reacties to “Achter de schermen van het Vaticaan”

 1. Vergnano1882 Says:

  Denk dat de datum verkeerd is. Ofwel woensdag 4 november, ofwel donderdag 5 november. Denk dat dan ook best tekst in Romenieuws volledig wordt aangepakt. En hopelijk zijn we dan af van het coronavirus. Wordt er ook al een alternatief voorzien voor 21 april 2020? Misschien te verplaatsen naar de Dies Natalis Sol Invictus? Op Kerstdag dus.

  • S.P.Q.R. Says:

   Beste, het is donderdag 5/11. Dit berichtje is per vergissing veel te vroeg gepubliceerd en was zelfs nog niet nagelezen. We gaan het laten staan, mits aanpassingen. Wat 21 april betreft wachten we af tot het begin van de paasvakantie. Rond die tijd gaan we weten of de overheidsmaatregelen worden verlengd. Als dat zo is zal een andere datum worden gezocht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.