Veel meer bezoekers voor Thermen van Caracalla

Het aantal bezoekers aan de Thermen van Caracalla is vorig jaar fors gegroeid met 15,4%. In 2018 vonden 224.771 mensen hun weg naar het badcomplex uit de oudheid, vorig jaar groeide dat aantal tot 259.402 bezoekers, een toename met 34.631 mensen. Daarmee begint het thermencomplex stilaan te behoren tot de populairste archeologische plekken van Rome.

De voorbije paar jaar vonden in de Thermen van Caracalla allerlei initiatieven plaats zoals tentoonstellingen van hedendaagse kunst en de introductie van multimedia- en 3D-technologie waarbij je door het gebruik van een speciale viewer de (vandaag nog altijd indrukwekkende) ruïnes ziet veranderen in het reusachtige Romeinse badhuis van weleer, compleet met alle pracht en praal van de oudheid.

Tevens kon het publiek een bezoek brengen aan een opengesteld ondergronds gedeelte van de thermen. Zo maakte je kennis met de labyrintische gangen, de tunnels die werden gebruikt door slaven die hier dagelijks tonnen hout moesten verbranden in grote ovens om het water te verwarmen dat naar het calidarium moest vloeien. Dit ondergrondse gedeelte vormde in feite het ingenieuze en technologische hart van de Thermen van Caracalla en is vele eeuwen lang ongezien gebleven.

Onder de Thermen van Caracalla bevindt zich ook een Mithreum. Ook deze Mithrastempel was tot voor kort enkel maar beschikbaar en toegankelijk geweest voor geleerden. De ruimte doet denken aan een grot, weliswaar duidelijk door mensen vervaardigd en uitgegraven. Sporen van fresco’s versieren de nissen in de wanden.

Daarnaast zijn er in het complex ook regelmatig concerten en shows. Dit draagt allemaal bij tot de bekendheid van de Thermen van Caracalla. De stijgende belangstelling toont aan dat deze aanpak werkt.

Het reusachtige badcomplex, vandaag bekend als de Thermen van Caracalla, maar in de oudheid aangeduid als de Thermae Antoninianae, werd gebouwd door de Romeinse keizer Septimius Severus en zijn zoon Caracalla.

Omdat de badinrichting tijdens de regeerperiode van deze laatste werd geopend (in 217) is het thermencomplex naar hem vernoemd. Dit complex vormt zeker het opmerkelijkste bouwwerk uit de Severische tijd (193-235) en is zonder meer één van de imposantste monumenten uit de hele keizertijd.

De Thermen van Caracalla was het grootste badcomplex dat tot dan was gebouwd. Er konden dagelijks 2.500 gasten terecht, waarvan er 1.600 tegelijk konden baden. De imposante ruïnes van de thermen met restanten van schitterende mozaïeken zijn in Rome nog steeds te zien aan Viale delle Terme di Caracalla.

Caracalla opende het complex zoals verteld in 217 met de naam Thermae Antoninianae. Antoninianae is afgeleid van de naam Marcus Aurelius Severus Antoninus Pius Felix Augustus.

De Thermen van Caracalla zijn zelfs voor keizerlijke thermen uitzonderlijk vanwege de omvang, de locatie en de mogelijkheden die het badhuis de gasten kon aanbieden, maar vooral ook om de decoratieve afwerking.

Te beginnen met de grootte van het gebouw: het thermencomplex had een oppervlakte van 120.000 m². Zo’n groot bad kon, in tegenstelling tot eerder gebouwde thermen, onmogelijk in de stad worden gebouwd.

Doordat de thermen destijds buiten de stad werden opgetrokken, verkeren ze vandaag nog in betrekkelijk goede staat. Het zijn natuurlijk ruïnes, maar met een beetje voorkennis omtrent de originele structuur, kan je het hele complex behoorlijk goed in kaart brengen.

De Thermen van Caracalla zijn vlakbij de Via Appia gebouwd, in een wijk waar de kapitaalkrachtigen van Rome woonden. De ruimte van het landelijk gelegen gebied bood de mogelijkheid om de thermen groots aan te pakken.

Zo bevonden zich naast het badhuis ook twee bibliotheken, winkels, kantoren, tuinen, terrassen, de waterreservoirs en een speciaal aangelegd aquaduct, een directe aftakking van de Aqua Marcia, een centrale lijn naar Rome. Deze vertakking, die Aqua Antoniniana Iovia werd genoemd, verzorgde de enorme watertoevoer voor de thermen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.