Via Appia Revisited. Tijdreizen over de Eeuwige Snelweg

In het Museum Allard Pierson (Oude Turfmarkt 127, 1012 GC Amsterdam) kan je nog tot 31 mei 2020 de tentoonstelling Via Appia Revisited. Tijdreizen over de Eeuwige Snelweg bezoeken. Het is een tijdreis langs de beroemde antieke snelweg die van Rome naar Brindisi liep. OPGELET: het museum is voorlopig gesloten tot en met 6 april.

viaappiarevisited

Kunstenaar en onderzoeker Krien Clevis heeft de 2000-jarige biografie van twee mijl Via Appia artistiek vertaald naar een installatie in de statige museumgang op de hoofdverdieping van het Allard Pierson. Aanvullend is er gedurende de tentoonstelling iedere week een Via Appia Walk & Talk, een lezing met rondleiding over een periode uit de geschiedenis van de ‘eeuwige snelweg’.

De Via Appia was één van de vier ‘snelwegen’ van de Romeinen, die liep van de hoofdstad Rome tot Brindisi in het zuidoosten. In de loop van de tijd hebben talloze archeologen, historici, architecten, kunstenaars en fotografen de antieke monumenten langs de Via Appia revisited. Dankzij hun interpretaties, steeds vanuit andere beweegredenen en perspectieven, beschikken we over een rijke, gelaagde verbeeldingsgeschiedenis van de Via Appia Antica.

Gastcurator en kunstenaar Krien Clevis trad in de voetsporen van de beeldmakers uit het verleden. Tijdens haar onderzoek op de mijlen V en VI van de weg reconstrueerde zij hun standpunten ter plaatse, als uitgangspunt voor nieuwe foto- en filmopnamen. Samen met de historische weergaven vormen die de basis van de tentoonstelling Via Appia Revisited in het Allard Pierson, waar de 2000-jarige biografie van 2 mijl artistiek is vertaald naar twintig meter museumgang.

Via Appia Revisited is het resultaat van jarenlang fotografisch veldonderzoek door Krien Clevis in samenwerking met diverse archeologen en data-specialisten (waaronder Maurice de Kleijn en Rens de Hond). Haar 2D-filmprojecties vormen de basis voor 3D-omgevingen, ontwikkeld door een team van 3D-ontwerpers (Moobels) met behulp van dronefotogrammetrie.

De vloerplattegrond brengt monumenten en standpunten op dit wegtraject in kaart. Hiervoor zijn de resultaten van wetenschappelijk onderzoek door de Radboud Universiteit en Vrije Universiteit ingezet. Van verschillende monumenten en fysieke standpunten zijn 3D-prints te zien.

Elke historische beeldvorming van deze antieke weg berust op interpretatie, bepaald door de eeuw waarin de maker leefde. Via interactieve toepassingen regisseren bezoekers bij een vijftal monumenten hun eigen tijdreis vanuit het heden, in het besef dat ook zij op de tijdlijn staan – een momentum in een continuüm.

Het programma van de Walks & Talks en tickets voor deze lezingen kan je hier terugvinden.

Allard Pierson Museum
Oude Turfmarkt 127
1012 GC Amsterdam
info@allardpierson.nl
https://allardpierson.nl/
Tel. nr. receptie: +31(0)20 525 73 00
Tel. nr. kassa: +31(0)20 525 5501

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.