Archeologen zoeken naar Romeins amfitheater in Engeland

Wat nu het Engelse Richborough is, wordt gezien als de bakermat van de Romeinse macht in Groot-Brittannië. Op die plek gaan archeologen binnenkort op zoek naar de resten van wat misschien wel het grootste en belangrijkste Romeinse amfitheater in Engeland is geweest. Dat schrijft Archeologie Online.

Omstreeks het begin van onze jaartelling lag het huidige Richborough (graafschap Kent) aan een natuurlijke haven. Archeologen vermoeden dat deze natuurlijke haven min of meer de plek was waar de Romeinen in 43 na Christus aan land gingen. Vanaf dat moment tot het einde van de Romeinse aanwezigheid op de Britse eilanden was de locatie een belangrijke basis voor de Romeinen.

Ze bouwden hier een fort, dat uitgroeide tot de plaats Rutupiae, ook bekend als Portus Ritupis, één van de belangrijkste Romeinse havens op de Britse eilanden. Hier begon ook de Watling Street, een belangrijke weg van de kust naar Londinium (Londen).

Rutupiae werd een belangrijke plek, binnen de muren lagen een badhuis, tempels en een amfitheater. Hoewel de resten van het amfitheater al in de zestiende eeuw voor het eerst werden aangetroffen, is er tot nu toe nog maar weinig onderzoek gedaan. Alleen halverwege de negentiende eeuw gebeurde een echte opgraving bij het amfitheater, maar omdat de archeologie als wetenschap toen nog in de kinderschoenen stond, zijn de rapporten daarover vaag.

Als het aan de Britse erfgoedorganisatie English Heritage ligt, komt daar verandering in. Eind deze maand begint de organisatie een grootschalige opgraving bij het amfitheater. Daarbij hopen de archeologen meer te weten te komen over hoe het amfitheater gebruikt werd, maar ook wat er met het theater gebeurde nadat de Romeinen vertrokken.

Tegelijk met het grote onderzoek naar het amfitheater wordt ook een kleinere opgraving gestart op een plek waarvan archeologen vermoeden dat de oudste muren van het fort liggen. Daarmee willen de archeologen meer te weten komen over de vroegste periode van Rutupiae.

De opgravingen gaan duren van maart tot juni 2020. Als de opgravingen voorbij zijn, beginnen grote verbouwingen aan het museum bij Richborough. Die vinden in de winter van 2020 tot 2021 plaats. Bij de verbouwingen aan het museum, wordt ruimte voorzien voor eventuele nieuwe informatie en vondsten die de opgravingen gaan opleveren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.