Italië neemt nog strengere maatregelen

Het zat er al enkele dagen aan te komen maar de Italiaanse overheid heeft nu de strenge quarantainemaatregelen in het land nog aangescherpt. Alle ‘niet-strategische’ bedrijven en fabrieken moeten voor minstens vijftien dagen de deuren sluiten. Alleen wie actief is in een ‘cruciale of vitale sector’ zoals de voedselvoorziening of de medische sector mag voortwerken.

Alle bouwwerven in het land worden eveneens stilgelegd, tenzij het gaat om werkzaamheden aan ziekenhuizen en aan wegen of spoorwegen. In dat geval mogen ze mits het in acht nemen van de opgelegde veiligheidsmaatregelen actief blijven. Concreet valt hiermee eigenlijk het grootste deel van de Italiaanse economie helemaal stil.

Tot nog toe waren bars, restaurants, ijssalons, koffiezaken en de meeste winkels al gesloten, maar nu mogen enkel nog supermarkten, apotheken, postkantoren en banken open blijven. Ook de cruciale overheidsdiensten en het openbaar vervoer blijven zoveel mogelijk in bedrijf. Koerierdiensten blijven ook actief, maar er mag geen contact zijn tussen koeriers en ontvangers van welke aard dan ook en handtekeningen zijn niet langer vereist.

Niemand mag nog langer enige fysieke activiteit ondernemen buiten, en daar valt dus ook sporten onder. Ook sporten in je eentje of joggen is vanaf nu verboden. Het gebruik van automaten is niet meer toegelaten. De wekelijkse markten worden nu ook opgeschort.

In taxi’s mogen nog slechts twee passagiers plaatsnemen op de achterbank. Voorin, naast de chauffeur, mogen geen klanten gaan zitten. Werknemers in het openbaar vervoer moeten maskers en handschoenen dragen en zijn verplicht om minstens een meter van de klanten verwijderd te blijven.

colosseumview

Premier Giuseppe Conte maakte de nieuwe maatregelen zaterdagavond bekend tijdens een toespraak op de Italiaanse televisie. De productieve motor van het land wordt vertraagd, maar niet gestopt. Ik vraag geduld, want deze maatregelen hebben tijd nodig vooraleer ze resultaat opleveren. Ze zijn ernstig maar we hebben geen alternatief. Het is de enige manier om onszelf en degenen van wie we houden te beschermen, aldus de premier die nog meegaf dat dit de ernstigste crisis is die het land doormaakt sinds de Tweede Wereldoorlog.

De nieuwe regeringsmaatregelen werden genomen na talloze alarmerende berichten uit het noorden van het land waar het aantal sterfgevallen blijft stijgen en de voorbije 24 uur bijna 800 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De regio’s in het noorden vroegen al langer een absoluut uitgaansverbod in de hoop het virus zo te kunnen indammen.

Specifiek in Rome zal de politie vanaf nu ook alle auto’s controleren om mensen van de straat te krijgen. Tot nog toe gebeurden enkel steekproeven om mensen naar hun doorgangsbewijs te vragen en naar de reden waarom ze zich verplaatsen. Nu komen er ook wegversperringen om te controleren of mensen niet even profiteren van het mooie weer om weekendtrips te maken naar het platteland of de zee.

Naast deze nieuwe extra controles op automobilisten, gaat de politie vanaf nu ook meer controles uitvoeren op mensen die gewoon op straat lopen. In Rome wordt vastgesteld dat heel wat mensen wandelingen blijven maken, rondhangen met hun vrienden of zelfs zonnebaden.

Het staat vast dat de huidige lockdown-maatregelen in Italië na 3 april worden verlengd, al is nog niet geweten tot wanneer. In de omgeving van de premier valt off the record te horen dat de quarantaine, zoals de situatie er nu uitziet, zeker tot begin mei van kracht zou zjjn, al wil niemand dat officieel bevestigen. Er zouden ook plannen worden gemaakt om de scholen zelfs tot aan de zomervakantie dicht te houden. Ook dat is een maatregel die nog niet officieel is bevestigd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.