Asterix-tekenaar Albert Uderzo (92) overleden

Albert Uderzo, de eerste tekenaar van de originele Asterix-stripverhalen is op 92-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Neuilly (Frankrijk). De strips van Asterix en Obelix waren en zijn voor velen de eerste (hilarische) kennismaking met de Romeinse oudheid en de fictieve onoverwinnelijke Galliërs die er steeds maar in slaagden om de Romeinse veroveraars op afstand te houden.

Op 29 oktober 1959 verscheen het eerste stripverhaal, Asterix de Galliër, in het Franse striptijdschrift Pilote. In 1961 verscheen het eerste Asterix-stripalbum. Er werden toen 6.000 exemplaren van verkocht.

Ondertussen zijn de stripalbums van Asterix verkrijgbaar in ongeveer 110 verschillende talen en werden er wereldwijd meer dan 375 miljoen exemplaren van verkocht. Er verschenen ook een heleboel Asterix-films en in 1989 opende in de buurt van Parijs een Asterix-themapark.

Uderzo werd geboren als kind van Italiaanse immigranten die in 1934 het Franse staatsburgerschap verwierven. Hij leerde zichzelf strips tekenen met de figuren van Walt Disney als voorbeeld. In 1950 ontmoette hij in Brussel zijn Belgische vakgenoten Victor Hubinon, Eddy Paape, Mitacq, en Jean-Michel Charlier.

In hetzelfde jaar leerde hij ook de striptekenaar René Goscinny kennen. Dit was het begin van een langdurige samenwerking, met Goscinny in de rol van scenarist. In 1959 werd Uderzo de artistieke directeur van het tijdschrift Pilote, waarin hij Asterix tekende en Goscinny de verhalen leverde. Vanaf 1967 ging hij zich volledig op het tekenen van die reeks toeleggen.

Naast zijn verdiensten voor de stripwereld werd Uderzo gelauwerd wegens zijn betekenis voor het historisch en klassiek onderwijs in binnen- en buitenland, zijn bijdrage aan de Europese eenwording en het onderlinge respect voor andere culturen.

Begin 2009 gaven Albert Uderzo en Anne, de dochter van de reeds in 1977 overleden Goscinny, toestemming aan de uitgeversgroep Hachette Livre om de Asterix-reeks ook na Uderzo’s overlijden voort te zetten. Het is niet bekend of Uderzo ook bepaalde voorwaarden gesteld heeft ten aanzien van het karakter van de toekomstige albums.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.